Izraelci i Palestinci počinju pregovore

sanel
By sanel

Izravni mirovni pregovori između Palestinaca i Izraelaca, koji su u zastoju blizu tri godine, trebali bi biti nastavljeni u ponedjeljak i utorak u Washingtonu, potvrđeno je iz State Departmenta.

„Državni tajnik John Kerry razgovarao je s predsjednikom Palestinske samouprave Mahmoudom Abbasom i s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i osobno ih je pozvao da svoja pregovaračka izaslanstva pošalju u Washington radi službenog nastavka izravnih pregovora“, stoji u priopćenju koje je potpisala glasnogovornica američkog State Departmenta Jennifer Psaki.

Po dvoje pregovarača sa svake strane – ministrica pravosuđa Tzipi Livni i izaslanik izraelskog premijera za pregovore s Palestincima Yitzak Molcho, te glavni palestinski pregovarač Saeb Erakat i savjetnik predsjednika Palestine Mohammad Shtayyeh – održat će inicijalne sastanke.

Lideri pokazali spremnost

Prve susrete u okviru nastavka izravnih mirovnih pregovora Izraela i Palestine najavio je još prije deset dana, za posjeta Jordanu, američki državni tajnik John Kerry, koji je u posljednja četiri mjeseca čak šest puta boravio na Bliskom istoku kako bi pokušao oživjeti izraelsko-palestinske pregovore.

„Oba lidera su pokazala spremnost za poduzimanje teških odluka, što je presudno za prelazak na glavnu temu. Zahvalni smo im na utjecaju“, naveo je Kerry u pisanom priopćenju.

Prema pisanju izraelskih medija, a pozivajući se na visoke službene izvore u Jerusalimu, sastanak u Washingtonu prvenstveno će se baviti planom pregovora, uključujući i teme o kojima će se raspravljati i njihov raspored.

Najavljeno je i to kako će Izrael uskoro osloboditi više od 100 palestinskih i arapskih zatvorenika u različitim fazama pregovora, koji će najvjerojatnije trajati od šest do devet mjeseci, no broj zatvorenika se ne spominje na dnevnom redu.

(Al Jazeera)

Share This Article