Poziv na milionski marš u Egiptu

sanel
By sanel

Pristalice svrgnutog predsjednika Egipta Muhameda Mursija pozvale su u ponedjeljak Egipćane da u utorak dođu na “marširanje milion ljudi” u znak protesta.

Oni su, također, pozvali demonstrante da večeras prošetaju do “zgrada službi sigurnosti ” širom Egipta, nakon pogibije najmanje 72 osobe na demonstracijama u subotu.

“Pozivamo sve da u utorak dođu na protestno marširanje milion ljudi pod nazivom ‘mučenici puča'”, poručila je alijansa grupa na čelu s Muslimanskom braćom, prenio je AFP.

Grupa je apelovala na Egipćane “da izađu na ulice i trgove kako bi ponovo stekli slobodu i dostojanstvo, koji su uzurpirani krvavim pučem, kao i za prava mučenika na koje su izvršeni atentati”.

Apel vladajućih

Alijansa je, također, pozvala ljude da večeras izađu na proteste širom Egipta kako bi “osudili kriminalne akte i pucanje policije na mirne demonstrante”.

Mursijeve pristalice optužuju sigurnosne snage da su koristile pravu municiju protiv nenaoružanih demonstranata u subotu, dok Ministarstvo unutrašnjih poslova tvrdi da je upotrijebljen samo suzavac.

U međuvremenu, egipatsko Vijeće nacionalne odbrane upozorilo je Mursijeve pristalice da će sigurnosne snage “odlučno i čvrsto” odgovoriti ako demonstranti pređu granicu.

Vijeće je pozvalo demonstrante “da ne prekrše svoja prava na mirno, odgovorno izražavanje svojih stavova”.

Ranije je iz kancelarije Mohameda ElBaradeija, egipatskog potpredsjednika za međunarodne poslove, saopšteno da će Catherine Ashton, visoka predstavnica Evropske unije, doputovati u Kairo na pregovore s egipatskim zvaničnicima.

(AJ Balkans)

Share This Article