Odluka o puštanju 104 zatočena Palestinca

sanel
By sanel

Izraelska vlada je u nedjelju odobrila puštanje na slobodu 104 palestinska zatvorenika, kako bi se otvorio put obnovi mirovnih pregovora sa Palestincima.

Trinaest ministara je glasalo za takvu odluku, sedam je bilo protiv, uz dva uzdržana.

Na osnovu odluke Vlade ministarski tim će nadgledati fazni proces oslobađanja koji će trajati od 6 do 9 mjeseci, koliko je predviđeno i za pregovore, u okviru kojih će se to odvijati.

Iako je bilo predviđeno, oslobađanje izraelskih Arapa, danas nije razmatrano, već je odloženo, zbog ionako napete sutuacije oko odluke o puštanju palestinskih zatvorenika.

Izraelski ministar Naftali Benet, vođa partije Jevrejski dom, koja podržava jevrejske naseljenike i koji je glasao protiv, rekao je da je današnji dan težak za cijelu vladu.

Izraelska ministarka pravde Cipi Livni, koja se udržala od glasanje rekla je da je ta  sjednica jedna od najvažnih za budućnost Izraela.

Ona će, kako je nezvanično najavljeno, predvoditi u utorak izraelsku delegaciju na prvom sastanku sa palestinskom delegacijom, predvođenim glavnim palestinskim pregovoračem Saebom Erekatom u Washingtonu. Sastanku će prisustvovati i američki zvaničnici.

Obnova pregovora je rezultat napora američkog državnog sekretara Džona Kerija, koji je šest puta od februara putovao u region Bliskog istoka da bi privoleo dve strane da se vrate pregovaračkom stolu. Palestinci su kao jedan od uslova za to tražili oslobađanje palestinskih zatvorenika koji služe kaznu već više od dve decenije.

Livni je danas precizirala da će Palestinci biti oslobođeni samo ako se pregovori pokažu ozbiljnim. Netanyahu je istakao važnost obnove pregovora i da su potrebne teške odluke za dobrobit zemlje.

Palestinci neće da pregovaraju ako se na slobodu ne puste zatvorenici koji služe kaznu već više od 20 godina.

Pregovori u Washingtonu

Oni su također tražili da se oslobodi i dio izraelskih Arapa, ali je pod pritiskom koalicionih partnera Netanyahu odustao da se u nedjelju i o tome raspravlja.

Očekuje se da će se pregovori u Washingtonu obnoviti u utorak poslije tri godine zastoja.

Palestinci su, međutim, već prekomentarisali da puštanje zatvorenika izgleda nije izvjesno bez obzira na ishod glasanja u Vladi.

Netanyahu je istakao “važnost obnove pregovora i da su potrebne teške odluke za dobrobit zemlje”.

Također je rekao da puštanje zatvorenika nije ni za njega lako, kao ni za njegove ministre, ni izraelske porodice “koje su izgubile svoje voljene u terorističkim napadima”.

On je u subotu objavio otvoreno pismo izraelskoj javnosti u kome je naglasio da je pristao da oslobodi 104 Palestinca u fazama nakon početka pregovora u skladu sa njihovim napretkom.

“To je izuzetno teška odluka. Bolna za ožalosćene porodice, čitav narod Izraela i također za mene”, naveo je Netanyahu.

Izraelska Vlada odobrila je u nedjelju prijedlog zakona da se svaki mirovni sporazum sa Palestincima iznese na referendum, saopšteno je iz kabineta izraelskog premijera.

Svaki sporazum koji bi mogao da se postigne u pregovorima će biti stavljen na referendum, kako je rečeno, uz obašnjenje da je važno da o takvoj historijskoj odluci građani glasaju direktno, jer se radi o onome što odlučuje o budućnosti zemlje.

Izraelska Vlada je također odobrila da prorepublikanac Ron Dermer, koji se smatra jastrebom na izraelskoj političkoj sceni, postane novi izraelski ambasador u Washingtonu.

Dermer (42) je inače rođen u SAD i smatra se bliskim rivalima američkog predgsednika Baracka Obame. 

Dermer je rođen u Miamiju i već je bio ataše zadužen za ekonomiju u izraleskoj ambasadi u Washingtonu od 2005. do 2008, navode izraelski mediji.

On je inače skeptičan u odnosu prema dvodržavnom rješenju, odnosno stvaranju nezavisne Palestine uz Izrael.

Takođe smatra da palestinski predsjednik Mahmoud Abbas nije partner za mir, sudeći po diplomatskim depešama koje je obelodanio WikiLeaks.

Netanyahu je predložio Dermera početkom jula i tada je izraelski list Haarec komentarisao da su njegovi pogledi na sukob ekstremniji od Netanyahuovih i da šokiraju američke i evropske zvaničnike. 

Blizak sa Bushovim

Dermer je jednom rekao novinarima: “Princip dvije države za dva naroda je djetinjasto rješenje za komplikovan prijedlog.”

List je naveo da su Dermerove veze sa republikancima dovele da se poveća sumnja koje prema njemu gaji Obamina administracija.

Njegova porodica u Miami Beachu je bliska porodici Bush, posebno guverneru Floride Johnu Jebu Bushu, naveo je list.

Dermer se školovao u SAD na Univerzitetu Pensilvania i ima master iz filozofije, politike i ekonomije sa Oxforda.

(AJ Balkans)

Share This Article