Nastavljeni protesti u Egiptu

sanel
By sanel

Al Jazeerina novinarka Rawya Rageh izvještava iz Kaira da u javnosti nije bilo riječi o detaljima sastanka Nacionalnog vijeća odbrane tokom večeri sa subote na nedjelju. 

U međuvremenu, hiljade ljudi nastavilo je u Gizi i Nasr Cityju izražavati mirni protest u ovim kvartovima Kaira.

Prezenterka na državnoj televiziji Suha El-Naqash dala je otkaz zbog, kako je rekla, medijskog mraka tokom dešavanja u Egiptu u kojem su vlasti diktirale vijesti, izvijestio je Al Jazeerin reporter iz Kaira Jamal El-Shayyal.

Osuda ElBaradeija

Egipatski istaknuti liberalni političar Mohamed  ElBaradei u subotu navečer oštro je osudio “pretjeranu upotrebu sile” u Egiptu.

“Oštro osuđujem pretjeranu upotrebu sile i ubistva i radim sve što mogu i na svim poljima da okončam sukobe na miran način. Nek Bog štiti Egipat i pokaže milost za žrtve”, napisao je ElBaradei na svom nalogu na Twitteru.

Više od osamdeset osoba privedeno je nakon sukoba blizu Quaed Ibrahim u Aleksandriji, saopćio je direktor policije.

Lokalna grupa za zaštitu ljudskih prava navela je da su mnogi od privedenih bili zarobljeni u džamiji tokom noći. Oni su privedeni na sonovu optužbi da su prekršili zakn o privatnom i javnom posjedu.

Ministar unutrašnjih poslova Egipta Muhammed Ibrahim na konferenciji za novinare u subotu je izjavio da će biti poduzete opsežne operacije kako bi se okončale masovne demonstracije u toj zemlji, prenosi Anadolija.

U napadima sigurnosnih snaga Egipta na protivnike vojnog udara, na trgu Rabia al-Adawiya najmanje 200 osoba je izgubilo život dok je oko 4.500 ranjeno od petka navečer, potvrdio je glasnogovornik bolnice u Kairu Yusuf Tal’at za agenciju Anadolija.

Prema navodima egipatskog Ministarstva zdravstva, od petka navečer je u neredima u Kairu i Aleksandriji 46 osoba izgubilo život.

Napadi vatrenim oružjem

Veliki broj osoba je stradao u napadima vatrenim oružjem i suzavcima sigurnosnih snaga na okupljene demonstrante na centralnom trgu Rabia al-Adawiya, koji se protive vojnom udaru kojim je svrgnut predsjednik Muhamed Mursi.

Zvaničnici bolnica u Kairu ranije su saopćili da je među povrijeđenima 300 njih pogođeno mecima policijskih snaga u glavu i prsa, dok se nalazi i veliki broj teško ranjenih.

Prema navodima ljekara, u narednim satima bi mogao porasti broj mrtvih među ranjenima u napadima sigurnosnih snaga.

(AJB)

Share This Article