Zapaljen ured Muslimanske braće u Libiji

sanel
By sanel

Demonstranti su u subotu napali prostorije libijske Muslimanske braće i sjedište liberalne koalicije nakon što su demonstracije izazvane ubistvima u Bengaziju postale nasilne, saopćili su svjedoci.

Na stotine ljudi izašlo je na ulice tokom noći kako bi osudili ubistvo uglednog političkog aktiviste i kritičara Bratstva Abdelsalama al-Mosmaryja, koji je likvidiran u petak dok je napuštao džamiju nakon džume, javlja Fena.

Mosmary je bio otvoreni protivnik Braće, redovno se pojavljivao na televiziji kritikujući prisustvo naoružanih milicija na ulicama libijskih gradova. Dva vojna oficira također su ubijena u Bengaziju u petak.

Libijska krhka centralna vlada bori se da preuzme vlast nad grupama koje su pomogle u svrgavanju Muamera Gadafija u 2011. u okviru arapskog proljeća u kojem su također oboreni s vlasti autokrati u Tunisu, Egiptu i Jemenu.

Pojačani uticaj

Krilo Muslimanske braće, Stranka pravde i izgradnje (JCP), ima drugi po veličini broj mjesta u libijskom parlamentu, i postoji rastuće protivljenje njenom pojačanom uticaju.

Mještanin  Benghazija, Rami al-Shahibi, izjavio je da su demonstranti podmetnuli požare u dvije zgrade – jednoj koja pripada Muslimanskoj braći i drugoj koja pripada JCP-u. Oni su uzvikivali: “Nosite svoje stvari, Bengazi vas ne želi”.

Grupa mladih potom je krenula na prostorij JCP-a, razbijajući prozore i iznoseći dokumente i bacajući ih po ulici. 

(AJB)

Share This Article