Vojska dala ultimatum Muslimanskoj braći

sanel
By sanel

Egipatska vojska traži od Muslimanske braće da se do subote pridruže vojno-političkom procesu u državi.

Egipatska vojska dala je rok Muslimanskoj braći do subote da se pridruže vojno-političkom procesu u zemlji.

“Nećemo preduzeti nikakve mjere, ali ćemo definitivno snažno odgovoriti na bilo kakve pozive na nasilje ili crni terorizam od strane vođa Braće ili njihovih pristalica. Obećavamo da ćemo zaštititi mirne demonstrante, bez obzira na to koga podržavaju”, rekao je vojni zvaničnik za Reuters.

Pristalice svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija nastavljaju s protestima, nakon što je načelnik Generalštaba egipatske Vojske Abdul Fatah al-Sisi u srijedu pozvao na mitinge kako bi se obračunao s onim što je nazvao nasiljem i terorizmom.

Bijela kuća pozvala je egipatsku vojsku da bude “maksimalno suzdržana” i učini sve što može da spriječi sukobe rivalnih demonstranata.

Portparol Bijele kuće Josh Earnest rekao je da “bilo kakva zapaljiva retorika” zabrinjava Washington.

Otpuštanje sudija

Egipatski sud je donio odluku o otpuštanju 75 sudija koji su u srijedu u proglasu osudili generalovo obraćanje.

Ispred zgrade Univerziteta Al-Azhar okupio se veliki broj islamskih učenjaka i profesora koji osuđuju poteze Ahmeda al-Tayeba, prvog čovjeka Al Azhara, koji je stao na stranu pristalica vojnog udara. Ističu da stavovi koje on zastupa ne predstavljaju mišljenje većine.

Ahmad Shafiq, nekadašnji bliski saradnik bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i bivši kandidat za predsjednika Egipta, koga je Mursi porazio na slobodnim i demokratskim izborima, također se obratio Egipćanima.

“Poštovani Egipćani, načelnik Generalštaba zatražio je punomoć, a svi znamo da ju je naša vojska dobila 30. juna. I neka cijeli svijet zna da vojska ne poduzima nikakve korake bez odobrenja naroda. Zato će narod izaći sutra [petak] u velikom broju da podrži vojsku. Sutra ćemo opunomoćiti vojsku, ali ćemo i mi učestvovati zajedno s njima. Vojska će nas predvoditi, a mi ćemo ih slijediti”, rekao je Shafiq.

Al-Qaradawi: Ne slušajte generala

Ranije je Muhamed Badie, lider egipatskog pokreta Muslimanska braća koji se nalazi u bjekstvu, uputio apel za mirne proteste protiv udara u kome je zbačen Mursi, uoči protesta suparnika koji bi mogli nagovijestiti veći obračun s Mursijevim pristalicama.

“Dostojanstvene egipatske mase će sačuvati na miran način svoja prava”, naveo je Badie u izjavi, a prenio AFP.

On je pozvao učesnike da pokažu da se zalažu za slobodu i legitimitet, a da su protiv krvavog državnog udara.

Sunitska grupa, koju predvodi utjecajni imam Yusuf al-Qaradawi, apelirala je na Egipćane da ne slušaju poziv Sisija, koji je od njih tražio da organiziraju proteste kako bi podržali borbu protiv “terorizma”.

Udruženje muslimanskih intelektualaca u četvrtak je donijelo vjerski dekret kojim se Egipćanima “zabranjuje da poslušaju bilo koji apel koji bi mogao rezultirati građanskim ratom ili služiti kao pokriće za nasilje vojske nad bilo kojoj strankom ili podsticanje pobune”.

Nova hapšenja

Egipatski javni tužilac naložio je hapšenje Muhameda Badijea i osam visokopozicioniranih članova Muslimanske braće u istrazi povodom optužbi za podstrekivanje nasilja, javila je egipatska državna agencija MENA, a prenosi Reuters.

Britanska agencija navodi da je Badie uhapšen radi ispitivanja i kasnije pušten “najmanje jednom”, pošto je egipatska vojska smijenila predsjednika i lidera Muslimanske braće Muhameda Mursija 3. jula, prenosi Tanjug.

Reuters je, također, prenio da su Mursijeve pristalice najavile 34 šetnje u Kairu i okolini za petak.

Muslimanska braća, koja su decenijama postojala uglavnom u ilegali prije pada dugogodišnjeg predsjednika Hosnija Mubaraka 2011. godine, ne prekidaju s akcijama protesta, tražeći Mursijev povratak na funkciju predsjednika.

Opoziciona koalicija, s Muslimanskom braćom na čelu, ocijenila je ranije da je poziv načelnika Generalštaba egipatske Vojske na masovno okupljanje u petak najava građanskog rata.

Pristalice Mursija pozvale su na masovne proteste “protiv puča”, koji bi trebao biti održan istog dana za kada je i general Sisi pozvao na javno okupljanje.

Kako je opoziciona koalicija saopćila, u svim provincijama bit će održani marševi pod sloganom “Narod želi oboriti puč.”

(Al Jazeera)

Share This Article