Žrtve tokom rivalskih protesta u Kairu

sanel
By sanel

Privremeni predsjednik Egipta poziva na pomirenje nakon sukoba rivalskih demonstranata u Kairu i Qalyoubu.

U protestima više stotina pristalica svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija u blizini Kairskog univerziteta u noći s ponedjeljka na utorak ubijeno je pet ljudi, saopćila su Muslimanska braća na Facebook stranici svojih političkih saboraca Partije slobode i pravde (FJP).

“Lideri vojnog puča nastavljaju terorizirati mirne demonstrante u Egiptu”, navodi se u saopćenju na engleskom jeziku, prenijela je agencija Reuters, navodi Tanjug.

Muslimanska braća su optužili egipatsku vojsku za organiziranje državnog udara, koji je doveo do dubokih političkih podjela u najmnogoljudnijoj i najutjecajnijoj naciji u arapskom svijetu.

Na Facebook stranici se navodi da su ministri odbrane i unutrašnjih poslova Egipta “vođe puča [3. jula], koji će biti odgovorni za bilo kakve buduće pokušaje uklanjanje protesta (pristalica) Muslimanske braće u oblastima [Kaira]”.

Intervencija policije

U demonstracijama tokom noći poginuo je jedan muškarac i 15 je povrijeđeno tokom protesta više stotina pristalica Mursija u blizini Kairskog univerziteta, gdje je došlo do sukoba i policija je morala intervenirati, javio je državni dnevnik Al-Ahram na svom portalu.

Egipatski državni dnevnik piše da je policija ispalila suzavac kako bi smirila sukobe demonstranata i lokalnog stanovništva i nekoliko automobila je uništeno ili je bilo zapaljeno u kairskom predgrađu Giza.

Tokom sukoba čuli su se pucnji i kamenje je letjelo na sve strane, navodi Reuters.

Mursijev nasljednik Adly Mansour, koga je postavila vojska, obećao je da će se boriti za očuvanje stabilnosti i da će se oduprijeti protivnicima koje je optužio da hoće gurnuti zemlju pogođenu krizom u “nepoznato”.

On je ranije u ponedjeljak ponovio poziv na pomirenje.

“Želimo okrenuti novu stranicu u knjizi naše zemlje – bez mržnje, bez zlobe, bez podjela”, rekao je Mansour.

AFP dodaje da su dan ranije (u ponedjeljak) poginula četiri demonstranata i da je 28 povrijeđeno u nasilju u Kairu i obližnjem Qalyoubu, a da je, oko 100 osoba ubijeno od 3. jula, kada je, odlukom vojnog vrha, svrgnut Mursi.

(AJB)

Share This Article