Šestero mrtvih u napadima na Sinaju

sanel
By sanel

Dva civila, dva pripadnika vojske i dva policajca su ubijena u najmanje 10 napada.

Šest Egipćana je poginulo, a 11 ih je ranjeno u nekoliko napada pobunjenika na Sinajskom poluotoku, u blizini egipatske granice s Izraelom i palestinskim Pojasom Gaze, izvijestili su u ponedjeljak medicinski izvori.

Dva civila, dva pripadnika vojske i dva policajca su ubijena u najmanje 10 napada u sjevernim gradovima Rafah i El-Arish tokom noći na policijskim i sigurnosnim stanicama ili vojnim kontrolnim tačkama, prenosi agencija Reuters.

Najnovije nasilje bilo je najgore ovog mjeseca u smislu broja napada i žrtava u jednom danu.

Sjeverni Sinaj je regija u kojoj vlada bezakonje i utočište je pobunjenika koji su u posljednje dvije godine pojačali napade na snage sigurnosti, koristeći vakuum nakon svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka 2011. godine.

Svrgavanje Mursija

Posljednji val nasilja proširio se nakon što je vojska svrgnula izabranog predsjednika Muhameda Mursija 3. jula.

Pobunjenici su od tada napali nekoliko sigurnosnih punktova i drugih ciljeva, ubivši najmanje 20 ljudi.

Deseci hiljada simpatizera Muslimanske braće u subotu su izašle su na ulice Kaira tražeći povratak svrgnutog predsjednika Mursija, nakon što su u petak tri osobe poginule, a šestero ljudi je povrijeđeno u sukobima Mursijevih pristalica i protivnika u gradu Mansoura, u Delti Nila.

Egipatski ministar vanjskih poslova najavio je formiranje Komiteta za praćenje izvještavanja o revoluciji u inostranstvu.

(Al Jazeera Balkans)

Share This Article