Malezija: Deportuju izaslanika Vatikana zbog upotrebe riječi ‘Allah’

sanel
By sanel

Nekoliko islamskih organizacija u petak su zatražile da Vatikan opozove svoga izaslanika u Maleziji opisujući ga kao “neprijatelja države” nakon što je podržao ideju da nemuslimani koriste riječ “Allah” umjesto “Bog”.

Veliki broj demonstanata okupio se ispred zgrade diplomatske misije Vatikana u Kuala Lumpuru, tražeći od vlade da deportuje nadbuskupa Vatikana Josepha Marina.

Inače, muslimani u Maleziji su prethodnih dana izrazili nezadovoljstvo i gnjev nakon što je prvi izaslanik Vatikana u toj zemlji Joseph Marino podržao ideju da kršćani u Maleziji mogu koristiti riječ “Allah” umjesto “Bog”.

Izjava zvaničnika Vatikana je izazvala lavinu osuda malezijskih vlasti, a posebno nacionalističkih krugova u većinski muslimanskoj zemlji, gdje živi i značajan manjinska skupina kršćana.

Nadbiskup Joseph Marino je nakon “spornih izjava” pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova Malezije na razgovor.

“Nadbiskupu Marinu je preporučeno da treba biti svjestan vjerskih osjećanja muslimana u Maleziji te da je tema o kojoj je javno komentarisao još uvijek na razmatranju u Apelacionom sudu”, navedeno je u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Malezije.

Vlada Malezija je kritikovala nadbiskupa Marina što je u krščanskoj teološkoj literaturi riječ “Bog” preveo i koristio kao riječ “Allah”.

Nadbiskup Marino, koji je u aprilu ove godine stigao na novu dužnost, izvinio se zbog “nesporazuma i neprijatnosti” koje su izazvali njegovi komentari.

Inače, nadbiskup Marino je u svome prvom intervjuu u Maleziji izjavio da podržava ideju da kršćanima u toj zemlji treba biti dozvoljeno da koriste riječ “Allah”.

Muslimani koji čine 60 posto populacije Malezije tvrde da kršćani žele upotrebljavati riječ “Allah” kako bi manipulisali islamskom religijom i učinili je manje značajnom.

Zvaničnici Malezije tvrdi da riječ “Allah” mogu koristiti samo muslimani, zbog straha da bi upotreba te riječi u krščanskoj literaturi i među krščanima samo dovela do zabune i opasnih manipulacija.

(AA)

Share This Article