Saopštenje Muslimanskog bratstva u Egiptu

sanel
By sanel
Muslimansko bratstvo u Egiptu je izdalo saopštenje za javnost povodom godišnjice od Izraelsko-arapskog rata 1973. godine, koji pada desetog dana ramazana.
 
U saopštenju stoji da je Egipat na godišnjicu rata iz 1973. godine suočen sa opasnošću koja prijeti njegovoj nacionalnoj sigurnosti.
 
Vojska je sa vlasti svrgnula izabranog predsjednika Mursija, suspendovala ustav i raspustila Šuru, te se umiješala u tvrdokornu politiku. Stoga Bratstvo izražava zabrinutost da bi kao rezultat ovih akcija mogao izbiti i građanski rat, što bi izazvalo podjelu između egipatskog naroda i armije, ali i razilaženje u vojnim redovima.
 
Nadalje se kaže da današnja, politizirana egipatska vojska podsjeća na Oružane snage Egipta iz 1967. godine, koje je usmjeravao Izrael. Vojska je i tada prešla granice njenih ovlaštenja i po strani ostavila svoje vojne obaveze.
 
Muslimansko bratstvo poziva narod da izađe na ulice i da se u protestima učvrsti sve dok demokratski izabrani predsjednik Muhamed Mursi ponovo ne dobije poziciju na koju je izabran.
 
(TRT)
Share This Article