Egipatska vojska zauzela 39 tunela u Gazi

sanel
By sanel

Egipatska vojska je od 9. juna do danas uspostavila kontrolu nad 39 tunela koji povezuju Egipat sa palestinskom teritorijom.
 
Glasnogovornik egipatske vojske Ahmed Muhammed Ali izjavio je kako su pogranične jedinice vojske od 9. juna do 17. jula zauzele 39 tunela u Refahu, koji prolaze ispod egipatsko-palestinske granice. On je dodao da je vojska zaplijenila robu namjenjenu za transport na palestinsku teritoriju.
 
“Roba koja je zaplijenjena u tunelima podvrgnuta je zakonskim procedurama”, izjavio je Ali dodajući da su pogranične snage zauzele tunele u cilju spriječavanja socijalne destabilizacije Egipta.
 
Prema podacima iz policijske stanice Refah vojska je posljednji put u četvrtak zatvorila pet tunela ispod granice. U cilju poboljšanja sigurnosti vojne jedinice pojačale su mjere sigurnosti, a ulazi u tunele su srušeni i zatrpani.
 
Zatvaranjem tunela uz izraelsku blokadu znatno je otežan rad institucija u sektoru zdravstva i komunikacija u Gazi.  Stanovnici pojasa Gaze, izbjegavajući izraelsku blokadu dostave svih vrsta namirnica, tunelima ispod pograničnog područja prelaze u Egipat, gdje vrše nabavku osnovnih životnih potrepština. “Cijevi života”, kako Palestinci nazivaju “tunele spasa” jedina su mogućnost slobodne nabavke lijekova i prehrambenih proizvoda za stanovnike pojasa Gaze.

 
(Agencija Anadolija)

Share This Article