Muslimansko bratstvo: Amerika je odobrila vojni udar u Egiptu

sanel
By sanel

Muslimansko bratstvo je optužilo vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da su dale “zeleno svjetlo” za vojni udar u Egiptu. U saopćenju Muslimanskog bratstva navedeno je da je da su američke vlasti odobrile da vojska izvrši vojni udar kojim je svrgnut demokratski izabrani predsjednik države Muhammed Mursi.

“SAD su dale zeleno svjetlo da se svrgne predsjednik Mursi, ukine državni ustav iz 2012. godine i obustavi rad Savjetodavnog vijeća”, navedeno je u saopćenju. U saopćenju je, također, navedeno da posljednja dešavanja i vojni režim nisu u skladu s demokratskim procesom te ljudskim pravima i slobodama. “Situacija u Egiptu je u suprotnosti s demokratijom.

Dešavanja u Egiptu SAD nikada nisu jasno nazvale vojnim udarom”, navedeno je u saopćenju Muslimanskog bratstva. Na kraju saopćenja Muslimansko bratstvo poručuje da će na kraju egipatski narod izvojevati pobjedu i dostići najviša demokratska prava i slobode. “Vojni režim i oni koji su izvršili udar na demokratiju su prolazan faktor, a mi ćemo ukloniti ovaj režim i na kraju ostvariti pobjedu i slobodu. Egipatski narod će nastaviti borbu protiv vojnog režima koji ne poštuje volju naroda”, kaže se u saopćenju.

S druge strane, američke vlasti su saopćile da podržavaju plan za prijelazni period kojeg je predložio privremeni predsjednik Egipta Adli Mansur, naglasivši da je to prilika za izgradnju demokratskog Egipta.

 

(Agencija Anadolija)

Share This Article