Kairo: Demonstranti uspjeli napustiti džamiju gdje su bili zatočeni

sanel
By sanel

Članovi grupe od oko 300 demonstranata, kojima su tokom sinoćnjih protesta protiv vojnog udara pripadnici grupe “Sjekiraši”, sačinjene od bivših robijaša, onemogućili izlaz iz džamije Fetih u Kairu, uspjeli su napustiti džamiju zajedno sa vjernicima koji su tu obavili podne-namaz, jednu od pet redovnih dnevnih molitvi muslimana.

Demonstranti koji su učestvovali u protestima protiv vojnog udara u Egiptu, kojim je svrgnut Muhammed Mursi, prvi demokratskim putem izabrani predsjednik nakon vladavine Hosnija Mubaraka, nakon povlačenja sa trga Rabiatul Adevijje, bježeći pred nasilničkom grupom “Sjekiraši”, sklonili su se u džamiju Fetih, gdje su ostali zarobljeni i tokom noći.

Imam u džamiji je nakon molitve pozvao okupljene vjernike da pomognu demonstrantima pri izlasku iz objekta, podsjećajući da su tu proveli noć.

Jedan od zatočenih u džamiji Usame Abu al-Hasan je kazao da su ih “Sjekiraši” i jedna grupa egipatskih vojnika držali zatvorene u džamiji i da su im kroz prozor prijetili oružjem.

Više od 300 pristalica egipatskog predsjednika Muhammeda Mursija, koji su učestvovali u demonstracijama za povratak na dužnost prvog demokratskim putem izabranog predsjednika u historiji te zemlje, nakon policijske intervencije ostali su zarobljeni u džamiji Fetih na trgu Ramzes u Kairu.

(Anadolija)

Share This Article