Mrtvi na ulicama Kaira, 7 osoba ubijeno

sanel
By sanel

Sedmero ljudi je poginulo, a 261 ozlijeđeno u sukobima na ulicama egipatske prijestolnice u ponedjeljak uvečer.

U sukobima policije i prosvjednika, koji su se dogodili kad su policajci bacanjem suzavca pokušali spriječiti eskalaciju nasilja na kairskom trgu Ramzes i obližnjem mostu preko Nila, poginulo je sedmero ljudi, dok je njih 261 ozlijeđeno, potvrdilo je egipatsko Ministarstvo zdravlja.

Unesrećenima je pomoć pružena u kairskim bolnicama, a njih polovica zadržana je na liječenju.

Egipatska policija u ponedjeljak uvečer suzavcem je rastjerala pristalice svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, nakon što su se sukobili prosvjednici i lokalno stanovništvo u kairskoj ulici Ramzes.

Otkako su prije nekoliko dana počela okupljanja Mursijevih pristalica, bili su to prvi nasilni sukobi. Policija je reagirala nakon što su prosvjednici blokirali pristup ulici Ramzes, jednoj od ključnih prometnica u Kairu, kao i jedan od mostova preko Nila. To je razljutilo vozače i pješake, pa je došlo do sukoba.

Burns pozvao na dijalog

Pomoćnik američkog državnog tajnika William Burns, prvi visoki predstavnik SAD-a koji je posjetio Egipat nakon Mursijevog svrgavanja, pozvao je na dijalog i prestanak nasilja.

Upozorio je kako je Egipat u opasnosti da ponovi sirijsku tragediju u kojoj je, prema podacima Ujedinjenih naroda, poginulo više od 100.000 ljudi.

“Prioritet mora biti prestanak nasilja i politički motiviranih uhićenja, ali i početak ozbiljnog dijaloga između svih strana i svih političkih opcija”, poručio je Burns nakon susreta s privremenim egipatskim liderima i vojnim predstavnicima.

Istodobno je odbacio optužbe da SAD podupire jednu od strana u Egiptu.

Muhameda Mursija s vlasti je početkom srpnja smijenila vojska nakon višednevnih masovnih prosvjeda.

(Al Jazeera)

Share This Article