Učenjaci univerziteta Al-Azhar pozvali šejha Al-Tayeba na ostavku

sanel
By sanel

Vjerski učenjaci egiptskog univerziteta Al-Azhar pozvali su azharskog šejha Ahmeda al-Tayeba na ostavku zbog toga što je vojni udar okarakterisao “manjim zlom” pruživši podršku tom činu vojske.
 
Na simpozijumu “Vjerski učenjaci protiv vojnog udara”, organizovanom u glavnom gradu Egipta Kairu, učenjaci su optužili Tayeba za podržavanje vojnog udara.
 
“Želimo da se Azhar očisti od neiskrenih i želimo da Ahmed Tayeb da ostavku”, rekao je  imam i hatib Halef es-Suhaci, dok su se u sali čuli uzvici poput “Odlazi Ahmed Tayeb” i “Ne predstavljaš Azhar”.
 
Profesor historije na Univerzitetu Al-Azhar Cemal Abdulhadi podsjetio je da je svrgnuti egipatski predsjednik Mohammed Morsi izabran na demokratski način.
 
“Ali, nažalost, živimo u vremenima kada se ne poštuju demokratija i legitimnost”, rekao je on.
 
Prisutni su istaknuli transparente na engleskom jeziku na kojima je pisalo “NE! vojnom udaru, DA! Morsiju” i “Recite ne ubijanju nevinih”.
 
U završnom saopćenju simpozijuma usvojeni su zahtjevi za ponovnim imenovanjem Mohammeda Morsija na funkciju predsjednika, izlazak iz krize, ponovno uspostavljenje zakonitosti i ustava i osiguranje ponovnog sazivanja gornjeg doma egipatskog parlamenta (Šura).

General opravdava svrgavanje Mursija

Abdel-Fattah al-Sisi kaže da je Mursi ušao u konflikt s vojskom, a Muslimanska braća tvrde da vojska nema pravo djelovati u ime naroda.

Šef egipatske vojske izjavio je da je svrgavanje predsjednika Muhameda Mursija opravdano jer je, kako je kazao, Mursi “ušao u konflikt sa sudstvom, medijima, policijom i javnim mnijenjem, a potom i sa Oružanim snagama”.

Obraćajući se vojnom skupu, general Abdel-Fattah al-Sisi nije pojasnio o kakvom se navodnom konfliktu s vojskom radi, ali je rekao da vojska više nije mogla stajati po strani dok su milioni Egipćana izašli na ulice da zatraže Mursijev odlazak.

Uoči svrgavanja Mursija, širom Egipta paralelno su se održavale demonstracije za i protiv Mursija, a protesti još traju.

Al-Sisi je rekao da je Mursiju “često davao savjete”, dok mu konačno nije dao ultimatum od 48 sati da postigne sporazum s političkim protivnicima i odgovori na zahtjeve naroda.

Stav Muslimanske braće

Kazao je da je poslao tadašnjeg premijera Hishama Kandila, kao i jednog pravnog stručnjaka da apeliraju na Mursija da organizira referendum na kojem bi se građani izjasnili o tome da li ga i dalje podržavaju, ali je Mursi to navodno odbio.

Al-Sisi je apelirao na sve strane u Egiptu da sudjeluju u procesu tranzicije, rekavši da je nadzire nepristrasan lider koji će ljudima vratiti slobodu izbora.

Komentirajući Al-Sisijev govor, glasnogovornik Muslimanske braće Gehad el-Haddad rekao je da vojska nema pravo da djeluje u ime egipatskog naroda osim “po naredbi njihovog izabranog glavnokomadujućeg”, misleći na Mursija.

Novi egipatski državni tužilac ranije je naredio da se zamrzne imovina lidera Muslimanske braće Mohammeda Badieja i najmanje još 13 visokih zvaničnika grupe.

(AA/AJB)

Share This Article