Egipatski scenario bio namijenjen i Turskoj

sanel
By sanel

Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas na svečanom otvaranju novoizgrađenog aerodroma u Bingolu, da je scenario koji je realizovan u Egiptu bio namijenjen i njegovoj zemlji, javio je novinar agencije Anadolija.

Turski premijer je rekao da je u njegovoj zemlji narod pozivan na ulice pod izgovorm zaštite okoliša iako je vlada ponudila referendum u vezi sa statusom parka Gezi u Istanbulu, te da je i Turskoj bio namijenjen scenario koji je realizovan u Egiptu.

On smatra da će egipatski narod tražiti objašnjenje za svrgavanje demokratskim putem izabranog predsjednika.

“Naša braća u Egiptu nisu pognuli glavu pred vojnim udarom. Dostojanstveno protestuju, ne podliježu nasillju ni provokacijama. Egipćani se nakon svrgavanja predsjednika pitaju šta je sa njihovim glasovima, šta je sa izborima, zašto su održani? Oni koji su potakli takvo stanje ostali su zatečeni  jer ljudi traže da poštuju demokratski standardi. Mislili su da će izazvati državni udar u Egiptu i vratiti se svojoj svakodnevnici, ali je egipatski narod pokvario takvu igru, uništio zamku, i odbio takav scenario. Isti scenario bio je pripremljen i za Tursku, jer su pozivajući se na okoliš i stabla pozivali narod na ulice“, pojasnio je Erdogan.

Ranijim vojnim udarom u Egiptu svrgnut je predsjednik Muhammed Mursi.

(AA)

Share This Article