Više od 80.000 muslimana na džumi u Al-Aksi

sanel
By sanel

Oko 80.000 muslimana prisustovalo je molitvi petkom (džumi) u jerusalemskoj džamiji Al-Aksa tokom prve džume u mjesecu posta, ramazanu, saopćila je izraelska policija.

– Oko 80.000 vjernika je prisustovalo molitvi – rekao je policijski glasnogovornik Micky Rosenfeld za AFP.

Došlo je do mirnog iskazivanja podrške svrgnutom egipatskom predsjedniku Muhamedu Mursiju i mirnog protesta protiv čelnika egipatske vojske Abdela Fataha el-Sisija.

Žene su držale palestinsku i egipatsku zastavu, a na transparentima je pisalo: “Odlazi Sisi, Mursi je predsjednik” i “Jerusalem je za legitimnost i protiv državnog udara”.

Više od 3.000 izraelskih policajaca je raspoređeno u Starom gradu Jerusalema, gdje se džamija nalazi, i na drugim mjestima u okupiranom istočnom Jerusalemu.

Izraelske vlasti umanjile su uobičajene restrikcije po ulasku stanovnika Zapadne obale u Jerusalem, ali su ograničili ulazak muškaraca od preko 40 godina starosti u Al-Aksu.

Tokom ramazana vojska je produžila radno vrijeme prekograničnih prelaza iz Zapadne obale i dozvolila je onima od 60 godina i preko da uđu bez, inače obavezne, dozvole za ulazak.

Izrael je zabranio ulazak Palestincima sa Zapadne obale i pojasa Gaze u Izrael i istočni Jerusalem, koji je jevrejska država okupirala i jednostrano pripojila tokom šestodnevnog rata 1967. godine.

(Fena)

Share This Article