Njemačka traži da Egipat oslobodi Mursija

sanel
By sanel

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle je zatražio u petak od Egipta da oslobodi bivšeg predsjednika Mohameda Morsija, nakon što ga je 3. jula uhapsila vojska prilikom njegovog svrgavanja.

– Pozivamo na okončanje svih mjera koje ograničavaju slobodu kretanja Morsija – izjavio je ministar u saopćenju koje je prenijelo ministarstvo.

On je također zatražio i da “jedna neutralna institucija i neupitnog kredibiliteta” može “odmah” imati pristup bivšem predsjedniku.

Odgovarajući na redovnoj vladinoj konferenciji za novinare, glasnogovornik ministarstva Martin Schafer je precizirao da ova institucija može, naprimjer, biti Međunarodni komitet Crvenog križa (MKCK).

– Ovo ne znači da mora biti on, ali to bi mogao biti on – rekao je glasnogovornik.

U srijedu je glasnogovornik egipatskog ministarstva vanjskih poslova  Badr Abdelatty izjavio da se Mohamed Morsi nalazi “na sigurnom mjestu” i da se s njim “postupa s dostojanstvom”, kao i da “trenutno nije predmet nikakvog sudskog postupka”.

– Mi i naši partneri mislimo da sve što liči na djelimičnu pravdu u Egiptu treba izbjegavati i da ne treba biti političke represije (…) Svaki oblik političke represije bi povrijedio budućnost Egipta – objasnio je njemački ministar u saopćenju.

Westerwelle je, također, pozvao “sve političke snage, a posebno vođe muslimanskog bratstva (Morsijeva stranka) da se odreknu svakog oblika sukoba ili svake prijetnje od povratka nasilju”.

Povratak demokratiji ne može uspjeti ako sve političke snage ne mogu učestvovati u demokratskom procesu tranzicije”, zaključio je on.

Egipatsko pravosuđe je naredilo u srijedu hapšenje vrhovnog vođe Muslimanskog bratstva nakon smrtonosnog nasilja u ponedjeljak u Kairu.

Osim toga, pristalice i protivnici predsjednika Morsija su pozvali na demonstracije u Kairu, prvog petka mjeseca ramazana.

(Fena)

Share This Article