Masovni protesti u Kairu za i protiv Mursija

sanel
By sanel

U glavnom gradu Egipta okuplja se sve veći broj demonstranata na protivničkim skupovima pristalica i protivnika svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija. Za to vrijeme, premijer prelazne Vlade Hazem al-Beblawi radi na njenom što skorijem formiranju.

Već je predložen zamjenik premijera iz egipatske socijaldemokratske partije, dok bi novi kabinet trebao položiti zakletvu do kraja slijedeće sedmice, potvrdio je al-Beblawi.

Od jutra se rijeka ljudi slijeva u kairski Nasr City – uporište Mursijevih pristalica. Na glavnoj raskrsnici stoje natpisi „Demokratija protiv vojnog udara“.

Muslimanska braća pozvala su na masovno okupljanje. Cilj im je na ulice izvesti milione Egipćana širom države, ne bi li pokazali da je većina protiv poteza vojske.

Jasan zahtjev

Prošlo je više od sedam dana od svrgavanja prvog demokratski izabranog lidera ove države. Hiljade njegovih pristalica provode dane i noći na ovoj lokaciji, tražeći samo jedno.

„Zahtijevam vraćanje legitimnosti, povratak predsjednika Muhameda Mursija. Svi ovdje imaju jedan jasan zahtjev, a to je da se vrati legitimitet“, kaže Reda Muhamed.

Nalozi za hapšenje članova Muslimanske braće dodatno su uzburkali strasti u podijeljenom egipatskom društvu. Vodstvo ove grupe našlo se pod pritiskom od privođenja.

„Svi koji sarađuju s onima koji su izveli ovaj udar su izdajnici revolucije. Ne priznajemo ovu Vladu i svako ko pristane biti u njenom sastavu prihvata vojni udar i pripada diktatorima“, kategoričan je lider Muslimanske braće Safvat Hegazi.

I Mursijevi protivnici su pozvali na proteste na centralnom trgu Tahrir i pred Predsjedničkom palatom – što je probudilo bojazan od nove erupcije nasilja, koje potresa zemlju od 3. jula.

Problemi za turizam

Na svim važnim punktovima u Kairu, raspoređene su jake vojne i sigurnosne snage i budno se prati svaki korak. Zbog situacije u državi, moguće je i otkazivanje egipatske nogometne lige.

Egipatski turizam je također pogođen posljednjim dešavanjima.

Revolucija u Egiptu iz 2011. godine, koja je svrgnula tadašnjeg predsjednika Hosnija Mubaraka, narušila je i turističku industriju.

Turizam se tek počeo oporavljati kada su ga događaji u posljednje dvije sedmice ponovo vratili na postrevolucijsko stanje.

(Al Jazeera)

Share This Article