Ekskluzivno: SAD plaćao aktiviste protiv Mursija

sanel
By sanel

Piše: Emad Mekay

Predsjednik Barack Obama nedavno je izjavio da Sjedinjene Američke Države nisu pristrasne u vrijeme kada je egipatska kriza došla do tačke ključanja vojnim svrgavanjem demokratski izabranog predsjednika.

Međutim, revizija desetaka dokumenata američkih federalnih vlasti pokazuje da je Washington bez mnogo buke finansirao visoke zvaničnike egipatske opozicije koji su apelirali na zbacivanje sada već svrgnutog predsjednika EgiptaMuhameda Mursija.

Dokumenti do kojih je došao Program za istraživačko novinarstvo Univerziteta u Californiji Berkeley pokazuje da je SAD slao novac kroz program State Departmenta za promoviranje demokratije u Bliskom istoku.

Ovaj program žustro je podržavao aktiviste i političare koji su poticali nemire u Egiptu, nakon što je autokratski predsjednik Hosni Mubarak svrgnut u narodnom ustanku u februaru 2011.

Program State Departmenta, koji su američki zvaničnici nazivali inicijativom “demokratske podrške”, dio je šireg pokušaja Obamine administracije da pokuša zaustaviti povlačenje provašingtonskih sekularista, te ponovo postane utjecajna u državama Arapskog proljeća u kojima su u usponu islamisti, koji se uglavnom protive američkim interesima na Bliskom istoku.

Prema dokumentima američke Vlade, među aktivistima koji su finansirani u sklopu ovog projekta je egipatski policajac u egzilu koji je planirao nasilno svrgavanje Mursijeve vlade, antiislamistički političar koji je zagovarao zatvaranje džamija i nasilno izvlačenje imama, kao i grupe opozicionih političara koji su se zalagali za svrgavanje prvog demokratski izabranog lidera države.

Podaci prikupljeni po Zakonu o slobodi informiranja, pregledom javnih dokumenata, te tokom intervjua, otkrivaju da je “demokratskom podrškom” Washingtona možda prekršen egipatski zakon, koji zabranjuje strano političko finansiranje.

Također je moguće da su prekršeni uredbe američke Vlade kojima je zabranjeno trošenje novca poreskih obveznika za finansiranje stranih političara ili subverzivnih aktivnosti koji su usmjerene protiv demokratski izabranih vlada.

‘Biro za demokratiju’

Američki program za demokratsku podršku na Bliskom istoku filtrira kroz piramidu agencija u okviru State Departmenta.

Stotine miliona dolara poreskih obveznika odlazi organizacijama Biro za demokratiju, Ljudska prava i rad (DRL), Inicijativa bliskoistočnog partnerstva (MEPI), USAID, kao i kvazivladinoj organizaciji sa sjedištem u Washingtonu, Nacionalna zaklada za demokratiju (NED).
Te grupe finansiraju organizacije poput Međunarodnog republikanskog instituta, Međunarodnog demokratskog instituta i organizacije Freedom House, između ostalih.

Prema dokumentima saveznih vlasti, ove grupe su slale novac određenim organizacijama u Egiptu, na čijem su čelu uglavnom visoki zvaničnici političkih stranaka koji se protive Mursiju, a koji također djeluju kao aktivisti nevladinih organizacija.

Inicijativa bliskoistočnog partnerstva, koju je osnovala administracija Georgea W. Busha 2002. kako bi utjecala na politiku na Bliskom istoku nakon terorističkih napada 11. septembra, potrošila je skoro 900 miliona na projekte za promociju demokratije u regiji, pokazuje baza podataka federalnih grantova.

Na projekte USAID-a na Bliskom istoku godišnje odlazi nekih 1,4 milijardi dolara, od čega je skoro 390 miliona određeno za promociju demokratije, prema podacima vašingtonskog Projekta o demokratiji na Bliskom istoku (POMED).

Američka Vlada ne objavljuje podatke o finansiranju projekata za promociju demokratije po državama, ali izvršni direktor POMED-a Stephen McInerney procjenjuje da je Washington potrošio nekih 65 miliona dolara 2011. i 25 miliona 2012. On kaže kako procjenjuje da će i ove godine biti potrošena sličan iznos.

Nacionalna zaklada za demokratiju glavni je provodnik novca State Departmenta u Egiptu. Prema dokumentima saveznih vlasti, NED, kojem je Kongres 2011. odobrio godišnji budžet od 118 miliona dolara, poslao je barem 120.000 dolara tokom nekoliko godina egipatskom policajcu u egzilu koji je godinama poticao nasilje u svojoj domovini.

Ovo je naizgled direktna kontradikcija kongresnom mandatu, prema kojem se NED može baviti samo projektima “mirne” političke promjene u inostranstvu.

Policajac u egzilu

Pukovnik Omar Afifi Soliman, koji je služio u egipatskoj elitnoj istraživačkoj političkoj jedinici, ozloglašenoj po kršenju ljudskih prava, počeo je dobijati finansije NED-a 2008. i to je trajalo barem četiri godine.

Tokom tog vremena on i njegovi sljedbenici ciljali su na Mubarakovu vladu, a Soliman je kasnije koristio iste taktike protiv vojnih vladara koji su ga zamijenili. Nedavno je Soliman ciljao na Mursijevu vladu.

Soliman, koji ima izbjeglički status u SAD-u, prošle godine osuđen je u odsustvu na pet godina zatvora na kairskom sudu zbog svoje uloge u poticanju nasilja 2011. protiv ambasada Izraela i Saudijske Arabije – država saveznika SAD-a.

Također je koristio društvene mreže da podstakne nasilne napade na egipatske zvaničnike, pokazuju sudski dokumenti i revizija njegovih postova na društvenim mrežama.

Prema dokumentima američke Uprava unutrašnjih prihoda, NED je platio desetine hiljada dolara Solimanu kroz organizacuju koju je on osnovao, pod nazivom Hukuk Al-Nas (Prava naroda), sa sjedištem u mjestu Falls Church u Virginiji. Dokumenti saveznih vlasti pokazuju da je on jedini zaposlenik te organizacije.

Nakon što je 2008. dobio stipendiju NED-a za ljudska prava i preselio se u SAD, Soliman je dobio drugi NED-ov grant od 50.000 dolara 2009. za Hukuk Al-Nas. Godine 2010, dobio je 60.000 dolara, te još 10.000 dolara godinu kasnije.

U intervjuu za Program istraživačkog novinarstva pri Univerzitetu u Californiji Berkeley, Soliman je nevoljko priznao da ga je finansirala američka Vlada kroz NED, ali se žalio da taj novac nije bio dovoljan.

“To je kao 2.000 ili 2.500 dolara mjesečno”, rekao je. “Mislite li da je to previše? Obama nam želi dati siću. Mi to nećemo prihvatiti.”

NED je sa svoje internetske stranice uklonio informacije o primateljima grantova 2011 i 2012. Zvaničnici NED-a nisu odgovarali na višestruke zahtjeve za intervju.

‘Besplatni savjeti’

Na internetskoj stranici NED-a piše da Soliman dijeli samo nenasilne dokumente, te da je njegova grupa osnovana kako bi nudila “besplatne pravne savjete putem telefonske linije za podršku, te preko društvenih mreža”.

Međutim, u intervjuima za egipatske medije, na postovima na društvenim mrežama i videosnimcima objavljenim na YouTubeu, Soliman je podsticao nasilno svrgavanje egipatske vlade pod vodstvom Stranke slobode i pravde, političkog ogranka Muslimanske braće.

“Onesposobite ih tako što ćete im prvo slomiti koljena”, poručio je svojim sljedbenicima na Facebooku krajem juna, dok su Mursijevi protivnici spremali masovne ulične antivladine demonstracije. Egipatska vojska, koju je obučavalo i finansirao SAD, kasnije je koristila te demonstracije da opravda svoj puč 3. jula.

“Napravite barikadu od slomljenog palminog drveta kako bi spriječili ulazak autobusa u Kairo i natopite okolnu cestu benzinom i dizelom. Kada autobus uspori, zapalite ga kako bi gorio dok su svi putnici u njemu … Bog vas blagoslovio”, napisao je Soliman.

Krajem maja, dao je sljedeću uputu: “Odrubite glave onima koji kontroliraju struju, vodu i gas”.
Soliman je uklonio nekoliko starijih postova na društvenim mrežama nakon što su egipatske vlasti primijetile njegove subverzivne upute, navodi se u sudskim dokumentima.

Nedavno je na Facebooku  svojim sljedbenicima, kojih je 83.000, davao upute da pospu ceste mješavinom motornog ulja i benzina kako bi zaustavili automobile u potjeri.

Na snimku objavljenom na YouTubeu, Soliman je preuzeo odgovornost za neuspjeli pokušaj napada na egipatsku predsjedničku palatu vatrenim oružjem i molotovljevim koktelima, koji je imao za cilj svrgavanje Mursija.

“Znamo da ima podršku nekih grupa u SAD-u, ali ne znamo da ima podršku američke Vlade. To bi nam bila novost”, rekao je jedan zvaničnik Egipatske ambasade, koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman jer nije imao dozvolu da govori za medije.

Opkoljavanje džamija

Drugi primatelji novca američkih vlasti su također protivnici sada već svrgnutog predsjednika, a neki od njih su zagovarali nasilno zbacivanje Mursija.
Glavni opozicioni blok Font spasa – čija je nekolicina članova primila američki novac – podržao je kampanju uličnih protesta koja je postala nasilna protiv izabrane vlade, što je u sukobu sa mnogim pravilima State Departmenta.

Egipćanka Esraa Abdel-Fatah (34) je odavno finansirana od strane NED-a i drugih američkih organizacija za promoviranje demokratije.
Ime Abdel-Fatah dospjelo je u javnost tokom javne bitke za Ustav u decembru 2012. Pozivala je aktiviste da opkole džamije i istjeraju sve imame i druge vjerske zvaničnike koji podržavaju predloženi Ustav, prije nego što su se o njemu građani izjasnili na referendumum.Čin opkoljavanja džamija je od tada nastavljen, a nekoliko ljudi je ubijeno braneći ih.

Prema dokumentima saveznih vlasti, nevladina organizacija koju vodu Abdel-Fatah, Egipatska demokratska akademija, dobila je podršku od NED-a, MEPI-ja i NDI-ja, između ostalih grupa koje finansira State Departmnet, a koje “podržavaju demokratiju”.   Dokumenti pokazuju da je NED dao njenoj organizaciji jednogodišnji grant u iznosu od 75.000 dolara 2011.

Abdel-Fatah je politički aktivna. Prelazila je Egipat uzduž i poprijeko kako bi dobila podršku za stranku Al-Dostor, čija je članica, a koju vodi Mohamed El Baradei, bivši šef UN-ove Međunarodne organizacije za atomsku energiju. On je ujedno i najprominentnija ličnost u Frontu spasa. Abdel-Fatah je dala punu podršku vojnom preuzimanju vlasti i apelirala na Zapad da to ne naziva “vojnim udarom”.
“Trideseti juni će biti zadnji dan Mursijevog mandata”, rekla je ona novinarima nekoliko sedmica prije udara.

Novac američkih poreskih obveznika također je odlazio grupama koje su osnovali neki od najbogatijih Egipćanja, zbog čega se postavljaju pitanja o traćenju novca na program demokratije.

Michael Meunier je čest gost na televizijskim kanalima koji se protive Mursiju. On je šef stranke Al-Haya i dvojni državljanin, Egipta i SAD-a. Bez puno buke primao je američki novac putem svoje nevladine organizacije Udruženje Ruka u ruci za Egipat.

Njegovu organizaciju osnovali su neki od najprominentnijih opozicionara, uključujući najbogatijeg Egipćanina i poznatog milijardera, Kopta kršćanina Naguiba Sawirisa, direktora u naftnoj industriji Tareka Heggyja, partnera Halliburtona u Egiptu Salaha Diaba i Ghazalija Harba, političara s korijenima u Mubarakovom režimu, koji je često u kontaktu s Američkom ambasadom.
Meunier je odbacio navode da je primao novac iz SAD-a, ali prema Vladinim dokumentima, USAID je 2011. njegovoj organizaciji, sa sjedištem u Kairu, dao 873.355 dolara. Od 2009, ta organizacija dobila je 1,3 miliona dolara od te američke agencije.

Meunier je pomogao da se na demonstracijama protiv predsjednika 30 juna okupi pravoslavna koptska manjina, koja broji pet miliona, a koja se protivi Mursijevoj islamističkoj agendi.

Član Stranke reforme i razvoja Mohammed Essmat al-Sadat primao je američku finansijsku pomoć putem njegovog Sadat udruženja za društveni razvoj. Ta organizacija primala je grantove Inicijative za bliskoistočno partnerstvo.

Prema dokumentima i bazi podataka federalnih vlasti, Sadat je 2011 dobio 84.445 dolara od MEPI-ja “za rad s mladima u postrevolucionarnom Egiptu”.

Sadat je bio član Komisije za koordinaciju, glavnog organizacionog tijela za demonstracije protiv Mursija 30. juna. Od 2008, dobio je 265.176 američkog novca. Sadat je objavio da će se opet kandidirati na predstojećim parlamentarnim izborima.

Nakon što su vojnici i policajci usmrtili najmanje 50 Mursijevih pristalica u ponedjeljak, Sadat je branio korištenje sile i krivio Muslimansku braću, rekavši da ta organizacija koristi žene i djecu kao živi štit.

Neki političari koje podržava SAD kazali su da je ih je Washington prešutno podsticao da potiču proteste.
“Amerikanci su nam kazali da ako vidimo velike ulične proteste koji budu trajali sedmicu dana, ponovno će razmotriti američku politiku prema režimu Muslimanske braće”, rekao je Saaddin Ibrahim, egiaptsko-američki političar koji se protivi Mursiju.

Ibrahimov Centar Ibn Khaldoun u Kairu je jedan od najvećih primatelja američke finansijske pomoći.
Njegovi komentari došli su nakon izjava drugih egipatskih opozicionih političara, koji su tvrdili da su ih američki zvaničnici podsticali da okrenu javnost protiv Mursija prije nego što Washington javno djeluje.

‘Tanka liniija’

State Department i grupa vašingtonskih zvaničnika koji su bliski programu za promociju demokratije na Bliskom istoku snažno su branili praksu finansiranja političara i protuvladinih aktivista kroz nevladine organizacije

“U ovoj zemlji je vrlo tanka linija između politike i aktivizma”, rekao je David Linfield, glasnogovornik Američke ambasade u Kairu.

Drugi kažu da SAD ne može biti smatran odgovornim za aktivnosti grupa koje ne kontrolira.”To je vrlo vruća i dinamična politička scena”, rekla je Michelle Dunne, koja je ekspert u Atlantskom vijeću. Njen suprug, Michael Dunne, u Kairu je u odsustvu osuđen na pet godina zatvora zbog njegove uloge u političkom finansiranju u Egiptu. “Samo zato što nekome date novac, ne možete mu oduzeti slobodu ili poziciju koju želi imati”, kaže Dunne.

Elliot Abrams, bivši zvaničnik u administraciji Georgea W. Busha i član Radne grupe o Egiptu, čiji je član i Dunne, negirao je putem e-maila da je SAD plaćao političare u Egiptu ili drugdje na Bliskom istoku.”SAD ne finansira stranke ili ‘lokalne političare’ u Egiptu, niti igdje drugdje”, rekao je Abrams. “To je zakonom zabranjeno, a sve američke agencije savjesno poštuju zakon, pod pažljivim nadzorom Kongresa.”

Ali, zvaničnik State Departmenta, koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman zbog osjetljivosti teme, rekao je da je američka podrška stranim političkim aktivistima u skladu s američkim principima.

“Američka Vlada podržava civilno društvo, demokratiju i aktiviste za ljudska prava širom svijeta, u skladu s našim dugogodišnjim vrijednostima, kao što je poštivanje osnovnih ljudskih prava na slobodu govora, mirnog okupljanja i ljudskog dostojanstva”, napisao je zvaničnik u e-mailu. “Američko djelovanje u Egiptu je u skladu s ovim principima”.

Prošlog mjeseca, sud u Kairu osudio je 43 lokalna i strana radnika nevladnih organizacija po optužnici da su bespravno koristili novac dobijen iz inostranstva kako bi potakli nemire u Egiptu. SAD i UN izrazili su zabrinutost zbog presuda.

‘Kupovanje utjecaja’

Neki posmatrači bliskoistočnih pitanja sugeriraju da je američki program promoviranja demokratije u Egiptu više u skladu s kupovanjem utjecaja nego promoviranjem ljudskih prava i pravedne državne uprave.

“Finansiranje političara je problem”, kazao je Robert Springborg, koji je ocjenjivao programe za promociju demokratije za State Department u Egiptu, a koji je sada profesor pri Državnom odjelu za sigurnost Marinskog postdiplomskog programa u Montereyju u Californiji.

“Ako vodite program za posmatranje izbora, ili razvijanje medijskih kapaciteta političkih stranaka – ne protivim se tome. Ali, davanje mnogo novca političarima – mislim da to povlači brojna pitanja”, rekao je Springborg.

Neki Egipćani, u međuvremenu, kažu da je SAD prešao granicu kada je, koristeći svoj program za promoviranje demokratije na Bliskom istoku, slao novac organizacijama koje vode politički djelatnici.

“Umjesto da budu iskreni o tome da podržavaju demokratiju i komuniciraju s egipatskim narodom, u SAD-u su izabrali neetički put”, rekao je Esam Neizamy, nezavisni istraživač stranog finansiranja u Egiptu, koji je također član Čuvara revolucije, grupe osnovane da zaštiti ideje revolucije iz 2011.

“Amerikanci misle da mogu nadmudriti većinu ljudi na Bliskom istoku. Vrlo su neprijateljski nastrojeni prema egipatskom narodu, koji prema njima ne gaji ništa osim dobre volje – bar do sada”, rekao je Neizamy.

(AJ Balkans)

Share This Article