Egipat: Rivalske grupe odbacile dekret

sanel
By sanel

Vodeća liberalna koalicija u Egiptu odbacila je ustavni dekret koji je izdao privremeni šef države Adly Mansour i zatražila veće izmjene i šire konsultacije o tom dokumentu, ključnom za političku tranziciju države.

Koalicija Front nacionalnog spasa (NSF) saopćila je u utorak da nije konsultirana oko dokumenta, ali nije obrazložila kakve su promjene koje zahtijeva, prenio je Reuters.

Među njenim istaknutim članovima je bivši diplomata Ujedinjenih naroda (UN) Mohamed ElBaradei, koji je ranije izabran za zamjenika predsjednika za vanjske poslove, navodi agencija Tanjug.

Dokument su odbacila i dva najveća konzervativna pokreta i drugi nezavisni političari i aktivisti.

Pomoć Emirata i Saudijske Arabije

Privremeni predsjednik Egipta Adly Mansour donio je odluku da parlamentarni izbori budu održani do 2014. godine, poslije čega će biti objavljen datum predsjedničkih izbora.

Prema tekstu dekreta, koji je u ponedjeljak objavljen na internetskoj stranici lista Al-Ahram, Egipat će imati pet mjeseci da izmijeni nacrt Ustava koji je donijela prethodna vlada, a koji je suspendiran poslije rušenja sa vlasti predsjednika Muhameda Mursija, usvoje ga na referendumu, a zatim održe parlamentarne izbore.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) najavili su u utorak pomoć od osam milijardi dolara egipatskoj ekonomiji.

Saudijska agencija Spa prenosi da je Rijad odlučio dodijeliti pomoć od pet milijardi dolara, koja će se sastojati od beskamatnog pologa od dvije milijarde dolara u Centralnoj banci Egipta, dara od jedne milijarde dolara te isporuka nafte i plina u vrijednosti od dvije milijarde dolara, javlja agencija Hina.

Naklonost kralja Abdullaha

Saudijski ministar finansija Ibrahim al-Asaf pojasnio je da je svrha te pomoći, koju je odredio kralj Abdullah, “podržati ekonomiju Egipta u trenucima velikih izazova za tu zemlju”, suočenu s ekonomskim teškoćama i političkom nestabilnošću još od rušenja vlasti Hosnija Mubaraka 2011. godine.

Saudijska Arabija je s naklonošću prihvatila prošlosedmično svrgavanje Mursija, a kralj Abdullah bio je prvi strani politički čelnik koji je čestitao privremenom egipatskom predsjedniku Adlyju Mansouru, samo nekoliko sati nakon što je imenovan na tu dužnost.

UAE su ranije u utorak dana objavili da će Egiptu dodijeliti pomoć od tri milijarde dolara, od koji će milijardu dolara darovati, a dvije milijarde dolara će kao beskamatni polog staviti u Centralnu banku Egipta.

(AJ Balkans)

Share This Article