Talibani zatvorili ured u Dohi, novi napadi

sanel
By sanel

Talibani su privremeno zatvorili svoj ured smješten u Dohi, gdje su trebali početi pregovori sa Sjedinjenim Američkim Državama i Afganistanom, kazao je zvaničnik pobunjenika.

On je kao razlog za ovaj potez naveo “prekršena obećanja”.

Ured je otvoren 18. juna, kao prvi korak ka mogućem mirovnom sporazumu nakon 12 godina borbi, ali je razjario afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija, jer je ured predstavljen kao nezvanična ambasada vlade u izbjeglištvu.

“Privremeno smo zatvorili ured u Dohi zbog prekršenih obećanja”, kazao je u utorak talibanski zvaničnik koji se nalazi u Pakistanu.

“Nismo zadovoljno s Amerikancima, Vladom u Kabuli i svim stranama koje nisu bili iskreni sa nama”, rekao je on.

Prekid razgovora

Karzai je prekinuo bilateralne razgovore s Amerikancima i zaprijetio je da će bojkotirati svaki mirovni proces nakon što su talibani otvorili ured s ceremonijom podizanja zastave za “Islamske emirate Afganistana”, odnosno ime zemlje pod talibanskom vladavinom.

State Deparment je naveo da zatvaranje ureda ne bi trebalo omesti ono što su oni nazvali “zahtjevnim procesom”.

“Vjerujemo da nerazumijevanje do kojeg je došlo u kontekstu otvaranja ureda ne bi trebalo stajati na putu ka pomirenju ako talibani tako žele”, rekla je Jen Psaki, glasnogovornica State Deparetmenta.

“Mi ćemo nastaviti podržavati i ponoviti naš poziv da se taj proces nastavi.”

Posljednji zastoj dolazi u trenutku kada su afganistanski zvaničnici rekli da su bombe koje su postavili talibani u zapadnoj provinciji Herat ubile 17 civila, a jedan afganistanski i jedan slovački vojnik su ubijeni na aerodromu u Kandaharu.

Ubrzano povlačenje

New York Times je također objavio da SAD ozbiljno razmatra ubrzanje povlačenja svojih snaga zbog frustracija s Karzaijem.

Američki predsjednik Barack Obama je posvećen tome da okonča učešće vojske SAD-a u Afganistanu do kraja 2014. godine, iako njegova administracija pregovara s Kabulom o ostavljanju “dijela snaga” u toj zemlji.

“Uvijek je bila nulta opcija, ali nije bila viđena kao glavna opcija”, kazao je jedan viši zapadnjački zvaničnik novinarima u Kabulu. “Sada postaje jedna od njih.”

Bomba postavljena pored ceste u Heratu je usmrtila 12 žena, četvero djece i muškarca koji su putovali u kombiju, kazali su zvaničnici, dodavši da je najmanje sedam putnika povrijeđeno.

Slovačka Vlada je potvrdila da je slovači vojnik ubijen i da je šest ranjeno u utorak kada je afganistanski vojnik otvorio vatru u posljednjem “insajderskom napadu” koji je potresao koaliciju NATO-a.

(AJ Balkans)

Share This Article