Egipatska vojska ubila najmanje 15 Mursijevih pristalica

sanel
By sanel

U protestu ispred vojnog objekta Republikanske garde u Kairu, gdje vojska navodno drži svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija, rano u ponedjeljak je ubijeno više pristalica Muslimanske braće.

Murad Ali iz Parije sloboda i pravda, političkog krila Muslimanske braće, izjavio je da je poginulo je 34 pripadnika toga pokreta, navodi Tanjug.

“Pucnjava je počela u ranim jutarnjim satima, dok su islamisti organizirali mirni protest ispred kasarne i da su njihovi pripadnici bile nenaoružane, a da su na njih pucali dok su se molili ispred zgrade”, javila je agencija Reuters.

Gehad Haddad, glasnogovornik Muslimanske braće, izjavio je za Al Jazeeru da su oko 3.30 sati ujutro snage vojske i policije otvorile vatru na demonstrante koji su sjedeći protestirali ispred sjedišta Republikanske garde u Kairu.

“Imamo ljude koji su ranjeni u glavu, imamo metke koji su eksplodirali nakon ulaska u tijelu i pokidali organe i dijelove tijela”, rekao je.

“Svaka policija na svijetu zna kako rastjerati mirne demonstrante. Ovo je zločinački akt usmjeren prema demonstrantima.”

Kontrolne tačke

S druge strane, egipatska vojska je saopćila da je “teroristička grupa” pokušala provaliti u objekt Republikanske garde pred zoru i da je jedan vojnik ubijen i 40 je povrijeđeno, obavijestila je egipatska državna televizija.

Dok agencija Reuters navodi da je poginulo 15, agencije AFP javlja da je u ponedjeljak ujutro ubijeno 16 aktivista i da je oko 100 povrijeđeno, od kojih su mnogi u kritičnom stanju, tokom protesta ispred sjedišta vojnog štaba u Kairu dok su pozivali da se svrgnuti predsjednik Mursi vrati na čelo države, rekao je glasnogovornik Muslimanske braće Ahmed Aref.

Reporter Al Jazeere navodi da je vojska postavila kontrolne tačke oko Nasr Cityja.

Vojska, koja je imala masovnu podršku demonstranata, u srijedu uvečer prošle sedmice zbacila je predsjednika Mursija u državnom udaru, od kada pristalice Muslimanske braće održavaju svakodnevne proteste.

(AJ Balkans)

Share This Article