Egipat: Sastanak novog državnog vrha

sanel
By sanel

Privremeni predsjednik Egipta Adly Mansour razgovarao je sa šefovima armije i ministrom unutrašnjih poslova, poslije sukoba tokom kojih je preko noći u zemlji poginulo najmanje 30 ljudi.

Mansour je razgovarao sa šefom armije, generalom Abdel Fattahom el-Sissijem, koji je istovremeno i ministar odbrane, kao i sa ministrom unutrašnjih poslova Mohamedom Ibrahimom zaduženim za policiju, rekli su lokalni zvaničnici, a prenio AP.

Sastanak je održan u predsjedničkoj palati, navodi Tanjug.

Ovo je prvi put da je Mansour održao sastanak u svojoj kancelariji otkako je u četvrtak položio zakletvu kao privremeni predsjednik.

On je preuzeo dužnost pošto je dan ranije u svrgnut s vlasti Muhamed Morsi, prvi demokratski izabrani predsjednik u Egiptu.

Odgođeno suđenje Mubaraku

U međuvremenu, agencija AP je javila da je sud u Kairu odložio za 17. august početak ponovnog suđenja bivšem egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku, optuženom za korupciju i za njegovu ulogu u ubistvima demonstranata tokom ustanka 2011. godine u kojem je smijenjen s vlasti.

Mubarak i njegova dva sina, Ala i Gamal, kojima se sudi za umiješanost u korupciju, pojavili su se danas na sudskom ročištu.

Mubarak je optužen za korupciju i ubistvo oko 850 demonstranata tokom prvih dana revolta 2011. godine.

Bivši predsjednik je 2012. godine osuđen na doživotni zatvor, ali je žalbeni sud naredio ponovno suđenje.

(AJ Balkans)

Share This Article