Obama izražava “zabrinutost”, ali ne osuđuju državni udar u Egiptu

sanel
By sanel

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama izdao je saopćenje za javnost o Egiptu, javlja iz Washingtona reporter Al Jazeere Ivica Puljić.
Prenosimo saopćenje u cjelosti:

“Kao što sam rekao još u vrijeme egipatske revolucije, Sjedinjene Države podržavaju temeljna načela, uključujući protivljenje nasilju, zaštitu univerzalnih ljudskih prava i reformi koje ispunjavaju legitimne aspiracije stanovništva. Sjedinjene Države ne podržavaju specifične pojedince ili političke stranke i mi smo predani demokratskom procesu i poštivanju vladavine zakona. Od kada su sadašnji nemiri u Egiptu počeli, pozivali smo sve strane da rade zajedno kako bi mogli odgovoriti na legitimne pritužbe egipatskih građana u skladu s demokratskim procesom bez nasilja ili uporabe sile.

Sjedinjene Države promatraju zbivanja u Egiptu i mi vjerujemo da budućnost Egipta jedino mogu odrediti građani te zemlje. Duboko smo zabrinuti  odlukom egipatskih oružanih snaga da uklone predsjednika Mursija i suspendiraju ustav. Pozivam egipatsku vojsku da što brže i odgovorno vrati pune ovlasti demokratskoj izabranoj civilnoj vladi kroz uključiv i transparentan proces bez proizvoljnih uhićenja predsjednika Mursija i njegovih pristaša. Nakon najnovijeg razvoja događaja dao sam nalog relevantnim ministarstvima i agencijama da prema američkim zakonima, razmotre zakonitost pomoći koju dajemo egipatskoj Vladi.

Sjedinjene Države nastavljaju snažno vjerovati da je najbolji temelj za dugu stabilnost u Egiptu demokratski politički poredak u kojem će sve strane i sve političke stranke sudjelovati – sekularne i vjerske, građanske i vojne. Tijekom ovog neizvjesnog perioda očekujemo da vojska osigura prava svih Egipćana, muškaraca i žena, uključujući pravo na mirno okupljanje, te slobodna i poštena suđenja na građanskim sudovima.

Cilj bilo kojeg političkog procesa treba biti vladavina koja poštuje prava svih ljudi, pripadnika većine i pripadnika manjine. Glasovi svih koji su prosvjedovali moraju se čuti, uključujući one koji izrazili dobrodošlicu današnjim zbivanjima, ali i onima koji su podržali predsjednika Mursija. Pozivam sve strane da izbjegnu nasilje, te da se udruže kako bi pomogli u osiguravanju  trajne demokracije u Egiptu.

Nijedan prijelaz u demokraciju nije prošao bez teškoća, ali na kraju se mora poštovati volja naroda. Dugotrajno partnerstvo između Sjedinjenih Država i Egipta utemeljno je na zajedničkom interesu i vrijednostima i mi ćemo nastaviti raditi s egipatskim građanima kako bi u toj zemlji prijelaz na demokraciju bio uspješan.”

Rusija: Događaji u Egiptu pokazuju da demokratija ne uspijeva u nezapadnim državama

Svrgavanje Muhameda Mursija dokazuje da demokratija ne uspijeva u nezapadnim državama, kazao je za rusku agenciju Interfax Aleksej Puškov, šef Komisije za vanjske poslove ruskog Parlamenta.

“Događaji u Egiptu pokazuju da nema brze i mirne tranzicije od autoritarnih režima ka demokratskoj politici. To znači da demokratija ne djeluje kao lijek, pogotovo ne u zemljama koje koje nisu dio zapadnog svijeta.”

AFP javlja da Puškov nije predstavnik službene pozicije Rusije o vanjskoj politici, ali njegove izjave “često odražavaju razmišljanje visokih Vladinih zvaničnika”.

(AJ Balkans)

Share This Article