Državni udar u Egiptu: Vojska svrgnula predsjednika Mursija

sanel
By sanel

Muhamed Mursi nije više predsjednik Egipta. Njega je večeras svrgnula egipatska vojska dok je na ulicama Kaira odluku čekalo stotine hiljada demonstranata. Mursijevi protivnici počeli su slavlje na trgu Tahrir. Nije poznato kako će se situacija odvijati budući da protestuju i pristalice sada već bivšeg predsjednika Egipta.
General Abdel Fattah al-Sisi je rekao da će Vrhovni ustavni sud voditi Egipat do raspisivanja novih izbora. Također je rečeno da vojnici neće primjenjivati silu te da su tenkovi na ulicama kako bi spriječili incidente.

Nakon što je predsjednik Muhamed Mursi obznanio da neće odstupiti s vlasti, stotine hiljada ljudi izašlo je na ulice, tenkovi su raspoređeni na područjima gdje se održavaju protesti i strahuje se od krvoprolića.

Na ulicama Kaira izašli su vojni tenkovi i pokušali rastjerati Mursijeve pristalice koje su stale ispred tenkova, a vojska je pucala u zrak u znak upozorenja, javila je Al Jazeera. Anadolija je javila da su zabilježeni i prvi sukobi pristalica i protivnika egipatskog predsjednika.

Mursijev savjetnik za nacionalnu sigurnost rekao je da vojska upravo vrši državni udar u Egiptu.
On je izjavio očekuje da će vojska i policija prisilno ukloniti Mursijeve pristalice s ulica Kaira.

Pomoćnik predsjednika Mursija je saopćio da “vojni udar ne može uspjeti protiv narodnog ustanka bez prolijevanja krvi”.

(Klix.ba)

Share This Article