Mursi: Mandat mi je povjerio narod i ja ne odstupam

sanel
By sanel

Desetine hiljada protivnika politike predsjednika Muhammeda Mursija, kao i masovni skupovi njegovih pristalica preplavili su ulice i trgove Egipta, a predsjednik je u večerašnjem obraćanju naciji poručio da se Egipat neće povlačiti i da će on ostati na funkciji koju mu je povjerio narod, javio je dopisnik agencije Anadolija (AA).

Podsjetivši na političko beznađe u Egiptu za vrijeme svrgnutog režima, Mursi je govorio o vrijednostima revolucije koja je donijela demokraciju u ovu zemlju i upozorio da se te vrijednosti ne smiju zaboraviti. On je kazao da je nakon revolucije u Egiptu omogućeno održavanje demokratskih izbora i da su prošlogodišnji izbori, na kojima je on pobijedio, bili “čista volja naroda”.

Braneći svoj legitimitet, Mursi je kazao će nastaviti s radom na ispunjenju obećanja koja je prošle godine dao svom narodu, kada je postao prvi predsjednik zemlje izabran na demokratskim izborima. On je kazao da je svestan kako je učinio neke pogreške i krive procjene, ali je poručio da je još mnogo posla ostalo da se uradi na uzdizanju zemlje i poboljšanju sveopćeg stanja ljudi u njoj.

“Moja poruka svom egipatskom narodu je da sam ja dio pravnog sistema i da neću dozvoliti da tekovine revolucije budu ukradene”, kazao je Mursi.

Upozorivši da postoje grupe koje zloupotrebljavaju situaciju i pokušavaju stvoriti haos i nered u zemlji, Mursi je kazao da je jasno da stvari u ekonomiji i drugim poljima nisu još na zadovoljavajućem nivou, ali da se mora raditi na njihovom rješavanju.

“Ukoliko dođe do krvoprolića u zemlji, onda će likovati samo naši neprijatelji. Svi moramo biti strpljivi. Ratujmo zajedno protiv državnih neprijatelja, ali ne sukobimo se međusobno”, poručio je Mursi.

Egipatski predsjednik je također poručio da je voljan za dijalog sa opozicijom, ali da neće odstupiti niti koraka pred onima koji su van Ustava i legitimiteta.

Mursi je ranije u pisanom saopćenju pozvao vojsku da povuče dati ultimatum da do srijede sasluša zahtjeve demonstranata i riješi krizu u zemlji ili će, u protivnome, vojska poduzeti svoje mjere. U saopćenju se također negira da je predsjednik Mursi prekršio Ustav zemlje.

(Anadolija)

Share This Article