Amerikanci u Pakistanu ubili 17 ljudi

sanel
By sanel

U napadu tri američke bespilotne letjelice ubijeno je najmanje 17 ljudi u pograničnoj pakistansko-afganistanskoj regiji u najsilovitijem zračnom udaru ove godine, saopćili su pakistanski sigurnosni zvaničnici.

Većina poginulih su borci pobunjeničke mreže Haqqani, pošto su dva projektila pogodila jednu kuću u blizini glavnog bazara u Miranshahu, lokalnoj prijestolnici regije Sjeverni Vaziristan, glavnog uporišta talibana.

U napadu ima mnogo ranjenih, potvrdio je lokalni plemenski lider Kaleemullah Dawar, ali se odgađa spašavanje iz straha od narednog napada na istu metu što je uobičajena taktika u takvim napadima, prenijela je agencija Reuters.

‘Kršenja suvereniteta’

Pakistanski premijer Nawaz Sharif koji je pobijedio na izborima u maju, pozvao je SAD na hitan prekid takvih napada zbog “kršenja suvereniteta Pakistana”.

Međutim, Washington smatra da je mreža Haqqani jedan od najopasnijih grupa koja napada američke vojnike u susjednom Afganistanu i da napade vrši u oblastima gdje pakistanska vojska “ne može da stigne”.

Lideri Haqqani mreže dali su obećanje na vjernost talibanskom vođi Mullahu Omaru, iako djeluju prilično nezavisno, piše AP.

(AJ Balkans)

Share This Article