Nove demonstracije na ulicama Kaira

sanel
By sanel

Hiljade demonstranata protiv egipatskog predsjednika Muhameda Mursija, koji u nedjelju obilježava godišnjicu vladavine, zahtijevalo je u nedjelju u Kairu njegovu ostavku.

Na trgu Tahrir, poprištu pobune koja je svrgnula režim Hosnija Mubaraka u februaru 2011., veliki broj Egipćana je pristizalo mašući zastavama.

„Narod želi pad režima“, uzvikivali su demonstranti, neki s crvenim kartonima namijenjenima predsjedniku, optuženom da vlada jedino u korist Muslimanske braće, pokreta iz kojeg je proizašao.

Predviđajući velike nemire, vojska i policija rasporedila se u državi radi pojačane zaštite vitalnih tačaka, naročito Sueskog kanala.

Iako je u sukobima između protivnika i pristalica Mursija već poginulo osam osoba ove sedmice, među kojima jedan Amerikanac, vojnici garantiraju stabilnost u državi ako kriza uzme maha.
Većina demonstracija očekuje se krajem popodneva, s nekoliko marševa protiv Mursija koji bi se kretali prema predsjedničkoj palači u Heliopolisu.

Vraćanje izvršne vlasti

Egipatski predsjednik Muhamed Mursi obilježava jednu godinu na funkciji. On je priznao da je pravio greške. Nicole Johnston napravila je osvrt na godinu koja je prošla i na ono što očekuje egipatskog predsjednika.

Ured Muhameda Mursija postavio je web stranicu “Jedna godina u Predsjedništvu”, na kojoj je detaljno opisano šta je učinio kao predsjednik.

Naveden je, između ostalog, kraj 60-godišnje vojne vladavine u Egiptu. Jedna od prvih stvari koje je Mursi učinio kao predsjednik je vraćanje izvršne vlasti od Vrhovnog vijeća oružanih snaga (SCAF).

“Radio sam najbolje što sam mogao s odanim ljudima ovog naroda kako bih procijenio situaciju. U nekim slučajevima sam bio upravu, a u drugima ukrivu”, priznao je Mursi.

No, jedno od spornih područja je nestašica goriva. Mursijeva stranica kaže da je izdvojeno 11 milijardi dolara za kupovinu proizvoda od nafte.

No, ovdje to ne pomaže. Red automobila i kamiona koji čekaju gorivo dug je kilometar, a na kraju benzinska puma je prazna.

Ahmed Hassan, vozač kombija, smatra: “Problem uopće nije riješen. Počinjemo tražiti dizel u četiri ujutro. Kad nađemo benzinsku pumpu koja ga ima, stanemo u red, jer ne znamo hoćemo li ga naći igdje drugo.”

Distribucija hljeba je, čini se, uspješnija. Većina Egipćana u ovoj pekari kaže da su zadovoljni.

Ahed Azzet, kupac, objašnjava: “Prije revolucije su redovi za hljeb bili jako dugi. Bilo je korupcije. Ako ste znali nekoga u pekari, mogli ste ga dobiti jako brzo. Sad svako stoji u redu i svako dobije hljeb, 80 posto toga je zasluga Vlade. Počeli su obraćati pažnju na siromašne ljude.”

U decembru prošle godine Vlada je promijenila način subvencioniraanja hljeba. Time se smanjila trgovina brašna na crnom tržištu, a povećala opskrba hljebom.

Opozicija o podjelama

Nicole Johnston izvještava iz Kaira: “Dok je predsjednikov napredak kada su pitanju hljeb i gorivo mješovit, opozicija kaže da je pravi problem što nije uspio ukinuti podjele.”

Tamer el-Meehy iz Fronta nacionalnog spasa smatra: “Mislim da je glavna greška predsjednika Mursija što nije uspio razviti nacionalni konsenzus unutar zemlje. Ovaj nacionalni konsenzus neophodan je za izgradnju novog političkog sistema.”

Ali, to nikada nije bilo lako… Pogotovo kad je većina Egipćana podijeljenog mišljenja u vezi s postignućem i neuspjehom tokom prve godine mandata svog prvog demokratski izabranog predsjednika.

Obama pozvao na uzdržanost

Američki predsjednik Barack Obama izrazio je zabrinutost Washingtona zbog protesta i političkih nereda u Egiptu, pozivajući sve strane da se uzdrže od nasilja.

Obama je u Pretoriji, u Južnoafričkoj Republici, gdje se nalazi u posjeti u sklopu njegove afričke turneje, rekao je da su sigurnost američke ambasade u Kairu i konzulata u Egiptu prioritet, prenosi AP.

Prema njegovim riječima, SAD je u direktnom kontaktu s egipatskom Vladom i planira osigurati i zaštiti svoja predstavništva tokom protesta preko vikenda.

Obama je kazao da Washington podržava slobodu govora i okupljanja u Egiptu.

Egipćani, kako je rekao, još traže svoj demokratski put i postoje teškoće u fokusiranju na suštinska pitanja, kao što su radna mjesta i troškovi života.

(AJ Balkans)

Share This Article