Opozicija: Više od 20 miliona potpisa protiv Mursija

sanel
By sanel

Opozicija u Egiptu poziva na nastavak protesta protiv predsjednika Muhameda Mursija, kojem je u nedjelju godišnjica preuzimanja predsjedničke funkcije. I pristalice predsjednika su na ulicama.

Tri osobe među kojima jedan Amerikanac ubijene su u žestokim sukobima u petak u Egiptu između pristalica i protivnika predsjednika Muhameda Mursija, tokom protesta koji su okupili više desetaka hiljada osoba u cijeloj zemlji.

Za nedjelju su najavljene nove demonstracije. U dosadašnjim sukobima poginulo je sedam, a više od 600 osoba je povrijeđeno.

Razmišljanja pristalica

Pristalice predsjednika Muhameda Mursija  nalaze se na trgu Rabija Adevija u istočnom dijelu Kaira. Iako je Mursi legitimno izabran na izborima prije više od godinu dana, njegove protivnike to ne spriječava da traže odlazak. Pristalice pak poručuju da se legitimitet ne smije dovoditi u pitanje.

”Za šest mjeseci će možda biti izabran novi predsjednik. Onda će i njega svrgnuti, izabrati trećeg i sve se vrti u krug. Ovo nije samo pitanje predsjednika Mursija, ovdje se radi o demokratskom temelju koji Mursi pokušava učvrstiti”, kaže Amani Abdel Aziz.

Pristalice opozicije su u centru grada, na trgu Tahrir . Zamjeraju predsjedniku da,  kako kažu, ništa ne čini da zemlja izađe iz krize.

“Njegov problem je što je odan jednoj grupi i radi za njihove interese, a ne za egipatski narod. Da je radio za narod situacija bi bila bolja. Sada nemamo goriva i otkako je on došao na vlast u stalnoj smo krizi”, govori demonstrant Nasser Kamal.

U sukobima u Aleksandriji uništeno je sjedište Muslimanske braće.

Opozicija je kazala da je skupila više od 20 miliona potpisa kojima se traže ostavka predsjednika i prijevremeni izbori.

Za nedjelju su ponovo najavljene demonstracije pristalica i protivnika predsjednika Mursija, koji je na izborima u junu 2012. dobio podršku 52 posto Egipćana.

(AJ Balkans)

Share This Article