Kerry nastoji pokrenuti mirovne pregovore

sanel
By sanel

Američki državni sekretar John Kerry intenzivirao je posredovanje između palestinskoga predsjednika Mahmouda Abbasa i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, nastojeći pokrenuti mirovne pregovore.

Kerry je u petak u Amanu gotovo dva i po sata razgovarao sa Abbasom.

“Razgovori su bili vrlo konstruktivni, a njihova glavna tema bila je važnost poticanja mirovnog procesa”, rekao je dužnosnik State Departmenta.

On je dodao da će se Kerry i Abbas ponovo sastati u subotu.

Nakon toga je državni sekretar helikopterom prebačen u Jerusalem, gdje je ponovo razgovarao sa izraelskim premijerom.

Na početku tog trosatnog razgovora, koji je njihov drugi u manje od 24 sata, dvojica dužnosnika su se rukovala i Kerry se tom prilikom našalio, kazavši: “Tako brzo”.

Peresova pohvala

Tokom dva razgovora s Netanyahuom (u četvrtak i petak), Kerry je ponovo istaknuo čvrst i odlučan angažman na saradnji sa svim stranama, u cilju stvaranja dviju država – izraelske i palestinske – koje bi trebale živjeti jedna do druge u miru i sigurnosti, rekao je neimenovani američki dužnosnik, kazavši kako je razgovor bio produktivan, iscrpan i sveobuhvatan, javila je Hina.

Nakon drugog razgovora sa Netanyahuom, američkog državnog sekretara primio je izraelski predsjednik Shimon Peres.

Pozdravljajući gosta, gotovo 90-godišnji izraelski predsjednik pohvalio je Kerryjeve napore koje čini za pripremu terena za mirovne pregovore.

Ovo je peta Kerryjeva posjeta Bliskom istoku od preuzimanja dužnosti državnog sekretara u februaru i jedna je od njegovih najvažnijih zadaća.

(AJ Balkans)

Share This Article