Kerry započeo intenzivne dvodnevne pregovore s izraelskim i palestinskim liderima

sanel
By sanel

Američki državni tajnik John Kerry započeo je u četvrtak intenzivne dvodnevne pregovore s izraelskim i palestinskim liderima, uz nadu da oni žele mir, ali i uz upozorenje da se napredak mora skoro postići.
 
Kerry je doputovao u petu posjetu regionu otkako je u februaru postao državni tajnik. On će u četvrtak u Amanu ručati s jordanskim kraljem Abdullahom i večerati u Jerusalemu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.
   
Potom se vraća u petak u Aman da se sastane s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.
   
Američki zvaničnici upozorili su da se ne očekuje momentalan preokret a i sam Kerry je obećao da će biti strpljiv, ali je takođe rekao da je neodrživ dugotrajni zastoj u pregovorima, prenosi AFP.
   
– Približava se vrijeme kada je potrebno da donesemo neke odluke – rekao je Kerry u Kuvajt Cityju u srijedu, prije polaska za Jordan i pozvao na akciju što je moguće prije.
 
On nije odredio nikakve rokove ali je kazao da je svjestan rizika ako se napredak ne postigne do septembra, kada počinje zasjedanje Generalne skupštine UN-a.
   
Kerry je istakao da je potrebno da se pokaže neka vrsta napretka na neki način mnogo ranije.
   
– Hitno je jer je vrijeme neprijatelj mirovnog procesa. Protok vremena omogućuje da vakuum ispune ljudi koji ne žele da se stvari dogode – kako je rekao.
 
U međuvremenu su Palestinci, reagujući na odluku Izraela u srijedu da da konačno odobrenje za izgradnju 69 novih jevrejskih domova u istočnom Jerusalemu, rekli da Izrael šalje poruku Kerryju  da su naselja njihov odgovor na svaku mirovnu inicijativu.
   
– I onda oni krive Palestince što ne dođu za pregovarački sto – rekla je palestinski pregovorač Hanan Ašravi. Ona je takođe ocijenila da se SAD, glavni međunarodni saveznik Izraela, prave slijepe i gluhe prema izraelskim akcijama i objavama. SAD nisu glasno reagovale na najavu nove izgradnje, odnosno nisu je javno osudile.
   
Jedan neimenovani zvaničnik u Kerryjevoj pratnji rekao je da je očito da ti koraci nisu od pomoći, ali da postoji nada da će obje strane vidjeti mogućnost i potrebu da se vrate pregovorima.
   
Izrael i Palestinci nisu direktno pregovarali od kraja septembra 2010. godine, a i tada su pregovori samo nakratko obnovljeni.
   
Palestinci traže da Izrael zaustavi svako širenje jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama i da osnova za pregovore budu granice koje su postojale prije rata 1967. godine. U tom ratu Izrael je osvojio Zapadnu obalu s istočnim Jerusalemom i pojas Gaze, a Palestinci tamo namjeravaju da osnuju svoju državu.
   
Netanyahu kaže da bi trebalo pregovarati bez postavljanja preduslova. Kerry smatra da su oba lidera posvećna miru ali je svjestan da su suočeni s izazovima kod kuće.
   
Od januarskih izbora u Izraelu je na vlasti koalicija koja je još kritičnija prema osnivanju palestinske države. Kerry u međuvremenu pokušava da ekonomskim planom razvoja podstakne i jednu i drugu stranu da teže mirovnom sporazumu.

(FENA)

Share This Article