Erdogan želi ograničiti ovlast turske vojske

sanel
By sanel

Vlada turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, suočena s uličnim protestima i nemirima, u četvrtak je predložila izmjenu članka o oružanim snagama kojim su u prošlosti generali opravdavali vojne udare kao odbranu javnog reda.

Otkako je 2002. prvi puta izabran, Erdogan je radikalno srezao ovlasti vojske koja je u četrdeset godina svrgnula četiri vlade.

Posljednju tako svrgnutu vladu 1997. predvodila je stranka kojoj je Erdogan pripadao.

Temelj za intervencije

Zamjenik premijera Bekir Bozdag novinarima je rekao da je vlada parlamentu podnijela prijedloge izmjena članka 35 zakona o oružanim sngama donesenog nakon udara 1960. koji je rezultirao vješanjem tadašnjeg premijera.

Erdogan je tog premijera Adnana Mederesa, naveo kao politički uzor, prenosi Hina.

Članak je kasnije iskorišten kao temelj za intervencije 1970. i 1980. kako bi se okončali ulični sukobi ljevice i desnice, te 1997. kada je vojska, kako je navedeno, osjetila opasnost od političkog islama.Otkako je 2002. prvi puta izabran, Erdogan je radikalno srezao ovlasti vojske koja je u četrdeset godina svrgnula četiri vlade.

Izmjenom će se obaveza “da se štiti i čuva republika”, što za mnoge Turske podrazumijeva odbranu sekularnog poretka, zamijeniti ograničenijom obavezom obrane “turske domovine od stranih prijetnji”.

Parlament će o zakonskom prijedlogu raspravljati u oktobru nakon ljetne pauze.

(AJB)

Share This Article