Egipatska opozicija za prijevremene izbore

sanel
By sanel

gipatska glavna opoziciona koalicija odbacila je prijedlog predsjednika Muhameda Mursija o dijalogu pomirenja, te navela da insistira na raspisivanju prijevremenih predsjedničkih izbora.

Mohamed El Baradei pročitao je saopćenje Nacionalnog fronta spasa, krovne opozicione organizacije, u kojem se navodi da je Mursijevo dvoiposatno obraćanje naciji u srijedu navečer “odraz jasne nemogućnosti” da prizna teške uslove života u Egiptu.

Mursi  je održao govor uoči planiranih antivladinih demonstracija 30. juna.

Prvi demokratski izabran predsjednik u državi poručio je protivnicima da na izborima, a ne na protestima pokušaju promijeniti Vladu, dok je savjetovao vojsci da se fokusira na poboljšanje svojih sposobnosti i odbranu nacije.

Mursi je upozorio da će vojska intervenirati ako demonstranti postanu nasilni.

Nove demonstracije

Međutim, El Baradei je rekao da “ništa neće promijeniti našu namjeru da izađemo na ulice širom Egipta 30. juna”.

U višednevnim sukobima Mursijevih pristalica i protivnika ubijeno je nekoliko ljudi, dok su stotine povrijeđene.

U petak su zakazani protesti podrške Mursiju, a i neke opozicione grupe su najavile okupljanja.

Opozicija se nada da će se milioni ljudi odazvati njihovom pozivu na proteste u nedjelju, godišnjicu Mursijevog dolaska na vlast.

“Više nego ikada želim izaći na ulicu 30. juna da zahtijevam svrgavanje apsolutno neodgovornog predsjednika”, rekao je Khaled Dawoud, glasnogovornik koalicije liberalnih stranaka.

U svom govoru Mursi je svoje protivnike nazvao “neprijateljima i saboterima” lojalnim svrgnutom lideru Hosniju Mubaraku.

Mursi je priznao da je napravio neke greške i obećao reforme.

(AJ Balkans)

Share This Article