Proglas SBK: Zahtijevamo da se na popisu objedine odrednice ‘Bošnjak’ i ‘musliman’

sanel
By sanel

Svjetski bošnjački kongres (SBK) danas je promovirao Proglas o poštivanju temeljnih prava Bošnjaka povodom popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH.

Promociji su osim predsjednika SBK-a dr. Mustafe ef. Cerića, predsjednika Skupštine SBK-a, muftije Muamera ef. Zukorlića, te akademika Muhameda Filipovića i rukovodstva SBK-a prisustvovali i predstavnici više bošnjačkih nevladinih udruženja iz BiH, regiona i dijaspore koji su potpisnici Proglasa.

Promociji je prethodio sastanak rukovodstva SBK-a sa spomenutim predstavnicima bošnjačkih nevladinih organizacija o aktualnoj situaciji u kojoj se nalaze Bošnjaci.

Akademik Filipović je u izjavi za Agenciju FENA kazao da je Svjetski bošnjački kongres (SBK) analizirajući cijelu problematiku predstojećeg popisa, pogotovu analizirajući popisni materijal, došao do zaključka da se načinom kako se postavljaju pitanja i pogotovu metodom alternativnih identifikacija namijenjenih muslimanskom stanovništvu, to znači bošnjačkom, ispitanici mogu dovesti u dilemu.

Naglasio je da takvom metodom ne samo da se mogu veoma lako dovesti u konfuziju ispitanici, da neće biti u stanju precizno i tačno odrediti svoj nacionalni i državnopravni status, nego da to vjerovatno, s obzirom na cjelokupnu historiju dosadašnjih indentifikacija bošnjačkog naroda, govori o kontinuitetu jedne politike.

– Ta politika je da bošnjačko nacionalno pitanje za razliku od nacionalnog pitanja srpskog, hrvatskog, nije još ni riješeno i da o našem identitetu postoje dileme – kazao je za Fenu akademik Filipović.

Pojasnio je da dileme poput „da li smo mi Bošnjaci, ili muslimani ili smo Bosanci“, a tim se pitanjima ne samo dovode u pitanje, u dileme, ispitanici nego i bosanska javnost, kojoj se nuđenjem takvih alternativa, nudi istovremeno i ponovna problematizacija bošnjačkog nacionalnog identiteta.

Mišljenja je da se javljaju određene organizacije, pojedinci, političke institucije koje nameću i daju prednost ovoj ili onoj identifikaciji.

Dodao je da se sada pojavljuje teza kako je Bošnjak etnička, a Bosanac nacionalna identifikacija.

– Time se ustvari ljudi žele zavesti. Zbog toga je SBK dao Proglas u kome traži da se ispravkama u popisnom materijalu otklone takve mogućnosti – kazao je akademik.

Dodao je da, ukoliko ne bude pozitivnih reakcija i ukoliko se ne uvaže opravdane primjedbe koje smo dali, SBK će razmotriti eventualne neke dalje svoje postupke.

Bez obzira na to što je po Ustavu BiH „Bošnjak“ pravna kategorija, akademik Filipović je naglasio da je ipak došlo do toga da se ne uvažava Ustav i da se problematizira ustavni položaj Bošnjaka, a time se želi posredno dovesti u pitanje i ustavnopravni identitet same Države Bosne i Hercegovine.

U proglasu stoji i da se problematika “bosanskohercegovačkog državljanstva” (pitanje 19) isključivo tretira u skladu s Ustavom BiH, u skladu s evropskim standardima koji predviđaju isključivo državljanstvo države, a ni u kom slučaju državljanstvo pokrajine, regije, entiteta, da sastav popisnog osoblja i članova komisije bude u skladu sa Zakonom.

– Da se odmah i bezuvjetno uvaže zahtjevi bošnjačkih državnih, nacionalnih i kulturnih autoriteta i institucija da se pod pojmom “Bošnjak” tretira i odrednica “musliman”, te da se prilikom obrade i objave podataka rezultata popisa navedene odrednice objedine i iskažu kao jedna kategorija i to “Bošnjak” u skladu s Ustavom BiH – stoji pored ostalog u Proglasu koji je danas promovirao Svjetski bošnjački kongres.

U proglasu stoji i to “da se prestane s nepoštivanjem Ustava BiH i marginalizacijom bošnjačkog nacionalnog pitanja u procesu popisa čime se šalje poruka Bošnjacima o skrivenim namjerama legalizacije genocida i nasilnom mijenjanju demografske slike BiH”.

(FENA)

Share This Article