“Time” razbjesnio budiste u Mianmaru

sanel
By sanel

Zvaničnici Mianmara su bijesno reagovali jer je časopis Time na naslovnici objavio fotografiju radikalnog monaha optuženog za poticanje antimuslimanskog nasilja, sa naslovom “Lice budističkog terora”. Izjave kontroverznog monaha Wirathu su se našle pod lupom nakon vala smrtonosnog vjerskog nasilja.

Postupak časopisa Time doprinosi “nerazumijevanju budizma koji postoji već hiljadama godina i koji je religija većine naših građana”, kaže se u saopćenju objavljenom na web stranici predsjednika.

“Vlada trenutno nastoji da s vjerskim vođama, političkim strankama, medijima i građanima oslobodi Mianmar neželjenih sukoba”, navodi se. Online peticiju protiv magazina Time do sada je potpisalo gotovo 40.000 imena.

Svjedoci nasilja u Mianmaru kazali su da su ljudi obučeni u monaške odore bili uključeni u nemire, čiji je rezultat bilo mnogo mrtvih, uglavnom muslimana.

Radikalni monasi su vodili kampanju da se izbjegavaju trgovine u vlasništvu muslimana, a sam Wirathu je predlagao da se zakonom zabrane brakovi između budističkih žena i muškaraca drugih vjera.

Stariji monasi, međutim, optužuju strane medije za jednostrano izvještavanje o budističko-muslimanskom sukobu. Korisnici Facebooka optužuju Time za klevetu budizma i produbljivanje podjela.

“Uvreda monaha Wirathu je i uvreda budizma”, kaže post od Wai Phyo. “Wirathu sada samo štiti vlastitu nacionalnost i vjeru”, napisao je jedan Facebook korisnik, pozivajući magazin da se izvini. “Očigledno da ovaj pisac ne razumije dobro Mianmar i budizam”, kaže drugi post.

(Vakat.ba)

Share This Article