Smjene i rekonstrukcije u katarskoj Vladi

sanel
By sanel

Dosadašnji predsjednik katarske Vlade i ministar vanjskih poslova Šeik Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani bit će smijenjen sa dužnosti nakon što je emir Šeik Hamad bin Khalifa Al Thani u utorak odlučio abdicirati i upravljanje ovom bogatom državom Perzijskoga zaljeva prepustiti svom sinu, Šeiku Tamimu bin Hamad Al Thaniju.

Smjena suverena za sobom očekivano povlači i rekonstrukciju Vlade.

Na mjesto premijera izabran je sadašnji ministar unutarnjih poslova, Šeik Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani, a za sada nije poznato da li će on preuzeti i dužnost ministra vanjskih poslova.

Šeik Tamim bi se katarskim državljanima prvi put trebao službeno obratiti u srijedu navečer.

Prva abdikacija

Šeik Hamad na vlast je došao 1995. godine, njegova je abdikacija prva u Kataru, ali i u novijoj historiji arapskog svijeta.

U televizijskom obraćanju naciji, emir te države koja igra važnu diplomatsku ulogu u arapskom svijetu, ali i na međunarodnoj sceni, rekao je kako je došao trenutak “da okrene novu stranicu” i “odgovornost povjeri novome naraštaju”.

“Obraćam vam se danas kako bih objavio da prenosim vlast na Šeika Tamima bin Hamada Al Thanija i potpuno sam uvjeren da će mu prioritet biti interes zemlje i dobrobit naroda”, kazao je emir.

Novi katarski suveren, 33-godišnji Tamim, četvrti je sin Šeika Hamada bin Khalife Al Thanija i njegove druge žene, utjecajne Šejhe Mozah bint Nasser.

Dosadašnji premijer Šeik Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani bio je predsjednik Vlade od 2007. godine, a obnašao je i dužnost ministra vanjskih poslova te igrao važnu ulogu u podršci pokretima Arapskog proljeća, što se danas nastavlja njegovom trajnom podrškom sirijskim pobunjenicima.

(AJ Balkans)

Share This Article