Pijani njemački vojnici u Afganistanu

sanel
By sanel

Vojnici njemačkog Bundesvera, stacionirani u mirovnoj misiji u Afganistanu, izgleda, da muče muku s alkoholom i proteklih sedmica je više njih bilo pijano, saznaju njemački mediji, što je potvrdila i komanda kampa Bundesvera u sjevernom Afganistanu, naglašavajući da je sada usvojen novi pravilnik o konzumiranju alkohola.

”Komandant je tu bez kompromisa i takvo ponašanje je za njega neprihvatljivo, tako da se sada, bez obzira na ugled čina ili funkcije vojnika istražuje i razjašnjava i, u slučaju potvrde (pijanstva) kažnjava”, rekao je jedan portparol Bundesvera političkom magazinu ”Špigel” povodom saznanja o pijanstvu i beskompromisnom odnosu prema tom problemu komandanta logora Jerga Folmera.

Novim pravilnikom o konzumiranju alkohola, Bundesver je reagovao na više slučajeva, kada su vojnici, očito, bili pijani – kao u slučaju jednog vojnika koji se ubio službenim oružjem, pri čemu je imao dva promila alkohola u krvi, prenosi magazin.

U osnovi, za vojnike u inostranim misijama važi takozvano pravilo ”dvije doze na dan” – odnosno, oni smiju da popiju dvije doze piva ili čaše vina, kažu vojnici, a mediji prenose da je, međutim, javna tajna, da se toga vojnici ne pridržavaju striktno.

Kada je riječ o vojnoj misiji u Afganistanu, ona nije samo najveća, najteža i najkritikovanija misija, već i misija koju prate skandali njemačkih vojnika.

Njemački Bundestag je, naime, 2006. godine osudio postupke njemačkih vojnika u mirovnoj misiji u Afganistanju koji su skrnavili mrtve, prenose Agencije.

Njemački vojnici su se tada slikali u maskiranim uniformama, a na fotografijijama se vidjelo kako poziraju s ljudskom lobanjom, od kojih je najmorbidnija bila fotografija vojnika koji je u jednoj ruci držao sopstveni polni organ, a u drugoj ljudsku lobanju.

”Ko se tako ponaša, nema mjesta u Bundesveru”, rekao je tadašnji ministar Franc Jung i, uz aplauz poslanika, naglasio da je Bundesveru u okviru 24 sata uspjelo da šetoricu učesnika u tom nedjelu identifikuje i otkrije.

(Vijesti.ba)

Share This Article