Obamin kandidat za direktora FBI odobravao mučenja muslimana

sanel
By sanel

Američki muslimani su izrazili zabrinutost zbog nominovanja republikanca Jamesa Comeya za direktora FBI, kojeg je predložio američki predsjednik Barack Obama. Comey je bio zamjenik američkog državnog tužioca u vrijeme mandata Georgea W. Busha.

Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR) navodi da je Comey, u svojstvu zamjenika državnog tužioca, odobrio neke od Bushovih kontroverznih antiterorističkih programa.

“On je nadzirao i branio neograničeni pritvor Josea Padilla – američkog državljanina koji je uhapšen u Sjedinjenim Američkim Državama – kojem je u početku bilo zabranjeno da se brani i koji je zadržan u vojnom zatvoru na tri i po godine, bez sudskog procesa”.

CAIR poziva Senat da ispita da li Comey i dalje brani praksu neograničenog pritvora, kao i praksu nasilnog ispitivanja i mučenja.

U vrijeme Busha, Comey je odobravao CIA-ine zloglasne metode ispitivanja osumnjičenika kao što su waterboarding (mučenje vodom ) i nedostatak sna.

Muslimani u SAD već duže vrijeme kritikuju FBI jer je ta agencija slala doušnike u džamije, a 2009. godine zvaničnici su zaprijetili da će sa FBI da obustave sve kontakte.

CAIR navodi da je FBI u proteklih 12 godina izgubio kredibilitet zbog uznemiravanja američkih muslimana zastrašivanjem, profilisanjem, nadzorima, angažmanom bivših osuđenika za špijune, namještaljkama, prinudama, sumnjičenjima na državnim granicama, aktima o nezakonitom pritvaranju kao i čestim upotrebama sile.

(Vakat.ba)

Share This Article