EU podijeljena oko razgovora o članstvu Ankare

sanel
By sanel

Šefovi evropskih diplomatija sporili su se danas oko toga da li treba obnoviti razgovore o članstvu sa Turskom, a nekoliko članica pridružilo se stavu Njemačke da bi time bio poslat pogrešan signal i da bi Ankara bila nagrađena nakon obračuna sa demonstrantima.

Analitičari navode da protivljenja Njemačke, Austrije i Holandije ukazuju na to da će EU najvjerovatnije otkazati ili odgoditi razgovore predviđene za srijedu.

EU je htjela da u srijedu ohrabri ambicije Turske za sticanje članstva u EU time što bi otvorila novo poglavlje o pregovorima, koje bi bilo prvo od 2010. godine.

Međutim, NJemačka je blokirala ovaj plan zbog načina na koji je Turska rješavala antivladine proteste koji su zahvatili gradove širom te zemlje nakon što je policija koristila suzavac i vodene topove kako bi rastjerala demonstrante. Protesti su prvobitno započeti zbog planova o preuređenju Trga Taksim u Istambulu.

Protesti su trajali dvije sedmice i tokom sukoba poginule su četiri osobe, a oko 7.500 je povrijeđeno.

Austrijski ministar spoljnih poslova Mihael Špindeleger je po dolasku u Luksemburg na sastanak evropskih šefova diplomatija izrazio snažnu podršku stavu NJemačke.

“Čekamo signale od Ankare da vidimo da li će narodu u Turskoj dati njihova prava. Moraju da promisle o ponašanju svoje policije. Mora da bude nekog napretka prije nego što otvorimo novo poglavlje pregovora sa Turskom”, naglasio je Špindeleger.

Izvori iz EU izjavili su da su evropski zvaničnici nakratko razgovarali o Turskoj, ali da nije bilo nikakvih zaključaka.

Portparol irskog predsjedništva EU izjavio je da nisu zakazane dodatne diskusije o Turskoj i da sastanak planiran za srijedu nije otkazan.

(Srna)

Share This Article