Izraelski avioni bombardirali Pojas Gaze

sanel
By sanel

Izraelski borbeni avioni napali su u noći s nedjelje na ponedjeljak dva cilja u Pojasu Gaze, nakon raketiranja juga Izraela sa te palestinske teritorije, potvrdili su izvori s obje strane.

U saopćenju armije je navedeno da su u odgovoru na mnogobrojne rakete ispaljene na Izrael u posljednjih nekoliko sati “letjelice IAF (izraelskih vazduhoplovnih snaga) ciljale terorističku infrastrukturu, uključujući dva skladišta oružja u centralnom dijelu Pojasa Gaze i mjesto odakle se ispaljuju rakete na jugu”, prenosi Tanjug.

Saopćeno je, također, da su zabilježeni precizni pogotci.

Palestinci su rekli da su pogođena nenaseljena područja i da nije bilo štete. Kasno u nedjelju dvije palestinske rakete pale su na južnu izraelsku teritoriju, ali povreda i štete nije bilo. Dvije druge rakete presreo je protivraketni sistem “Željezna kupola”.

Izraelska armija je saopćila da smatra Hamas, koji vlada Pojasom Gaze, odgovornim za raketne napade, iako niko nije preuzeo odgovornost.

Nakon napada zatvoren je do daljnjeg granični prelaz Kerem Shalom za transport robe.

Prijedlog Liebermana

Izraelski poslanik Avigdor Lieberman, koji predsjedava parlamentarnim komitetom za vanjsku politiku i odbranu izjavio je u ponedjeljak da bi Izrael trebalo da “razmotri ponovnu okupaciju Gaze i očisti je”.

On je upozorio da će u naredne dvije godine Hamas imati hiljade raketa koje mogu da dosegnu Tel Aviv i dalje.

Najnovije raketiranje je uslijedilo nakon nesporazuma između Hamasa i Islamskog džihada. Islamski džihad je prekinuo kontakte s Hamasom nakon što je komandant vojnog krila organizacije zadobio rane u policijskoj pucnjavi.

Islamski džihad je sa 8.000 boraca druga po veličini naoružana organizacija u Pojasu Gaze poslije Hamasa.

U posljednjih nekoliko mjeseci bilo je raketiranja Izraela nakon tri mjeseca potpunog zatišja po dogovoru kojim je okončan osmodnevni sukob u novembru, podsjeća AFP.

(AJ Balkans)

Share This Article