Njemačka i Turska opozvale svoje ambasadore

sanel
By sanel

Njemačka i Turska ostaju u sukobu nakon što su u petak opozvale svoje ambasadore. Turski ministar za evropska pitanja je optužio njemačku kancelarku Angelu Merkel da obstruira pristupanje Turske zbog političkih razloga.

Prema glasnogovorniku Ministarstva vanjskih poslova, njemački ministar za vanjsku politiku Guido Westerwelle je pozvao izaslanika “zbog prigovora turskih zvaničnika, upućenih Njemačkoj.” Kao odgovor, Ministarstvo vanjskih poslova u Ankari je odmah najavilo planove o slanju po njemačkog ambasadora.

Turska je na pregovorima za pristupanje održanim u Briselu u četvrtak optužila Njemačku za obstruiranje pristupanja pregovorima za ulazak Turske u EU.

EU članice nisu postigle konsenzus o otvaranju novog pregovaračkog poglavlja sa Turskom iduće hefte, što bi moglo značiti da su uspostavljeni zategnuti odnosi

Velika nevjerica

Turski ministar vanjskih poslova za pitanja EU politike Egemen Bagis je ljutito reagirao na vijesti iz Brisela, rekavši nakon sastanka novinarima da ” ako Merkelova traži materijal za njenu kampanju, onda to nebi trebalo da bude Turska.”

“Ovi prigovori su ovdje izazvali veliku nevjericu,” izjavio je Andreas Peschke, njemački glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova. “Naš stav je veoma jasan”

Peschke je izjavio da su “tehnički razlozi” odgađali pregovore, a ne reakcija turske vlade na proteste koji su se desili, dodajući da i druge države kao što je Holandija, dijele isto mišljenje sa Njemačkom.

Veliki razgovor

Bagis je još ranije upozorio da bi se Njemačka mogla suočiti sa ‘reakcijama’ ako Merkelova ne popusti, podsjetivši je da razmotri o ” profitu četiri hiljade njemačkih poslovnica u Turskoj.” Do petka su njegovi komentari malo splasnuli. ” Razočarani smo stavom Njemačke o sprječavanju otvaranja poglavlja za pregovore Turske,” rekao je.

“Osjećamo da nas naša iskrenost tjera da izrazimo svoje nezadovoljstvo. Takođe žalimo što primjećujemo netoleranciju i pogrešno tumačenje na naše ukazivanje, a od strane naših njemačkih prijatelja, koji nepravedno kritikuju Tursku u pogledu slobode izražavanja.”

Turski EU pregovori pod upitnikom

EU će izgleda odložiti ili otkazati planove za otvaranje novog poglavlja pregovora za pristupanje Turske, koji su se trebali održati u srijedu, te se nagovještava da su budući pregovori pod upitnikom. Merkelini konzervativci se protive turskom članstvu u EU i u svojoj platformi za septembarske izbore, govoreći da bi to moglo „opteretiti” blok, zbog veličine i ekonomije zemlje, iako je sama kancelarka prestala sa obstruiranjem pristupanja pregovorima za ulazak u EU.

Iako nekoliko zemalja članica podržava otvaranje pregovora sa Turskom, Njemačka je kritizirala vladinu reakciju na anti-vladine nerede koji su uslijedili nakon Gezi-Park protesta, te policijsko nasilje koje je uslijedilo. Merkelova je u ponedjeljak okarakterisala reakciju turske vlade „previše nasilnom”.

Bez direktnog obračanja Njemačkoj, italijanska ministrica vanjskih poslova Emma Bonino je iznijela svoje mišljenje u petak, rekavši da bi EU trebala ostati otvorena za Tursku.

„Iz ove perspektive, moramo biti dinamičniji po pitanju procesa pregovora, te izbjegavati refleksne reakcije koje otežavaju poziciju u odnosu na stavove koje zastupaju turski zvaničnici,” izjavila je Bonino. „Ako napravimo grešku tako što ćemo otežati put Ankare prema EU, sutra ćemo imati Evropu koja neće uživati povjerenje na međunarodnoj sceni.”

(IML/Reuters)

Share This Article