Opozicija poziva vojsku da otjera Mursija

sanel
By sanel

Članovi opozicionih grupa, koje su se okupile ispred zgrade Ministarstva odbrane Egipta, tražili su da vojsku iziđe na ulice i otjera egipatskog predsjednika Muhammeda Mursija sa vlasti.

Zbog politika i aktivnosti koje provodi predsjednik Muhammed Mursi, opozicione grupe pozvale su vojsku da djeluje kako bi se stabilizovalo stanje u toj zemlji.
 
Okupljeni demonstranti su uzvikivali slogane kao što su “Vojska i narod su jedno”, kako bi izrazili želju da vojska Egipta preuzme aktivniju ulogu na egipatskoj političkoj sceni.
 
Također, demonstranti su od egipatskog ministra odbrane Abdulfettaha Es-Sisija tražili da im se pridrži na protestima te da izvrši pritisak na Mursija kako bi se održali prijevremeni izbori u zemlji.
 
Demonstranti su nosili i fotografije bivših premijera Egipta, Jemala Abdunnasira i Anvara Sadata, dok je jedan grupa nosila crvene kartone kojim su željeli poslati poruku egipatskom predsjedniku da ode sa vlasti.
 
Bivši premijer Egipta Ahmed Sefik i Partija narodnog pokreta kao i još neke nevladine organizacije su podržali demonstracije protiv predsjednika Mursija.
 
S druge strane, očekuje se i protesti provladinih snaga koje traže da Mursi nastavi voditi zemlju kao i do sada.
 
Podsjećamo, egipatski Vrhovni ustavni sud je nedavno proglasio Parlament nelegalno izabranim, ali nije odmah doneo odluku o njegovom raspuštanju.

(AA)

Share This Article