Palestinski premijer povukao ostavku

sanel
By sanel

Premijer Palestinske samouprave Rami Hamdallah povukao je u petak svoju ostavku nakon susreta s predsjednikom Mahmoudom Abbasom, izjavio je jedan visoki palestinski zvaničnik.

“Hamdallah se sastao s predsjednikom Abbasom u sjedištu predsjedništva u Ramalli i obavijestio ga o svojoj odluci da povuče ostavku”, kazao je ovaj zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

“Hamdallah želi jasne i određene kompetencije za sebe kao šefa vlade i za dva dopremijera, u skladu sa zakonom, kako bi se izbjegli sukobi oko nadležnosti svakog od njih”, objasnio je zvaničnik.

Univerzitetski profesor Rami Hamdallah, imenovan 2. juna, u četvrtak je podnio ostavku, frustriran što mora dijeliti ovlasti s dvojicom dopremijera koje je nametnuo Abbas, poslanikom Zijadom Abu Amrom, predsjednikom Palestinskog investicijskog fonda i Mohamadom Mustafom, predsjednikovim ekonomskim savjetnikom.

Susretu u petak prethodio je telefonski razgovor koji su dan ranije vodili Abbas i Hamdallah i koji je ublažio tenzije, precizirao je zvaničnik.

“Ono što je prelilo čašu je mandat koji je predsjednik Abbas dao Mohamadu Mustafi da potpiše ugovore sa Svjetskom bankom – dok su to bile nadležnosti Hamdallahovog prethodnika premijera Sallama Fayada, ekonomiste iza kojeg je stajala međunarodna zajednica”, kazao je jedan Hamdallahov blizak saradnik. 

Hamdallahov kabinet prvi put se sastao prošle sedmice, a sastojao se uglavnom od članova pokreta Fatah, na čijem je čelu Abbas.

(AJB)

Share This Article