Egipatski sud oslobodio bivšeg Mubarakovog premijera

sanel
By sanel

Kazneni sud u Egiptu oslobodio je Ahmeda Nazifa koji je obavljao dužnost u vladi svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka, javio je dopisnik agencije Anadolija. Nazif se teretio za zloupotrebu položaja s ciljem pribavljanja lične materijalne koristi. Današnjem ročištu prisustvovao je i prvooptuženi, svrgnuti egipatski predsjednik Hosni Mubarak.

Prema podacima iz suda očekuje se da, nakon isteka 18 mjeseci pritvora, Nazifi u roku od nekoliko sati bude pušten na slobodu.

Nazif je 2004. godine došao na poziciju premijera Egipta, da bi ga početkom revolucije 2011. godine smijenio Hosni Mabarak i na njegovo mjesto postavio Ahmeda Shafika.

Jedinica za borbu protiv korupcije odlučila je tužiti Tarika Ahmeda, sina posljednjeg predsjednika Narodnog parlamenta Fethija Surura. Sudske vlasti Ahmeda terete za ilegalno prisvanje zemljišta, ilegalno sticanje 8,1 miliona dolara, te za utaju poreza. Suđenje Fethiju Sururu, koji je igrao važnu ulogu u Mubarakovom režimu i koji je trenutno optužen za zloupotrebu položaja, počelo je prije dvije godine i još uvijek traje. Sud je odlučio da će 20. oktobra donijeti odluku u vezi sa slučajem Ahmeda Safika i Mubarakovih sinova Jamala i Alaa.

(AA)

Share This Article