UN: Izrael zlostavlja palestinsku djecu

sanel
By sanel

Tijelo UN-a za ljudska prava optužilo je izraelske snage za zlostavljanje palestinske djece, uključujući mučenja onih koji su u pritvoru i korištenje drugih za ljudski štit.

Palestinskoj djeci u Gazi i na Zapadnoj obali rutinski se uskraćuje registracija rođenja i pristup zdravstvenoj njezi, pristojnim školama i čistoj vodi, saopćio je Odbor UN-a za prava djeteta u svom izvještaju.

“Palestinska djeca, koju je uhapsila [izraelska] vojska i policija, sistematski se podvrgavaju ponižavajućem postupanju, i to često mučenjima, ispitivanje se provodi na hebrejskom, jeziku koji ne razumiju, i potpisuju priznanja na hebrejskom kako bi ih pustili na slobodu”, navodi se u izvještaju.

‘Stari podaci’

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da je odgovorilo na izvještaj UNICEF-a u martu povodom lošeg postupanja prema palestinskim maloljetnicima i izrazilo je sumnju da se izvještaj Odbora temelji na tim starim podacima.

“Ako neko samo želi veličati svoju političku pristranost i političko šikaniranje Izraela, a da se to ne temelji na novom izvještaju niti na radu na terenu nego samo na recikliranju starih stvari, onda to nema nikakvu važnost”, rekao je glasnogovornik ministarstva Yigal Palmar.

Većina uhapšene palestinske djece optužena je za bacanje kamenja na izraelsku vojsku i policiju, kazneno djelo koje nosi kaznu do 20 godina zatvora, stoji u izvještaju UN-ovog Odbora za prava djeteta.

(AJ Balkans)

Share This Article