Kina osudila 19 muslimana Ujgura

sanel
By sanel

Na sudovima u regiji Xinjiang na zapadu Kine osuđeno je 19 Ujgura na zatvorske kazne do šest godina zbog “promocije vjerske netrpeljivosti i religioznog ekstremizma na internetu”, što je dio vala presuda za djela koja kineske vlasti opisuju kao nasilni separatizam.

Svi osuđeni osim jednoga potječu iz južnog dijela Xinjianga u kojem su Ujguri većina, uključujući i osmericu iz Kashgara, grada na Putu svile, izvijestio je provladin list Legal Daily u srijedu na svojoj internetskoj stranici.

Mnogi Ujguri, turkofoni narod iz energentima bogatog Xinjianga, bune se zbog ograničenja što ih kineske vlasti nameću u vezi kulture, jezika i vjere. Kina, pak, tvrdi da im garantira visok stepen slobode.

U jednom od slučajeva na koje se odnose presude, osuđeni je osumnjičen da je “posjećivao ilegalne mrežne stranice i s njih skidao materijale koje potiču vjerski zanos i propovijedaju ‘sveti rat’  te potiču na etničko neprijateljstvo”, naveo je Legal Daily.

“To je dovelo do rezultata u društvu vrijednog prezira”, prenio je list navode iz presude.

‘Politika čvrste ruke’

Drugi osumnjičenik osuđen je zbog širenja internetom materijala iz inostranstva koji “zastupaju vjerski ekstremizam i terorizam”, piše list, koji nije objavio etničku pripadnost osuđenih, ali je ona vidljiva prema njihovim imenima.

Kina tvrdi da su “naoružane grupe Ujgura povezane sa islamskim militantima u centralnoj Aziji i u Pakistanu i optužuje ih da vrše napade u cilju osnivanja nezvisne države koju bi nazvali Istočni Turkistan”.

Pojedine grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da Kina pretjeruje u tim optužbama, kako bi opravdala svoju politiku čvrste ruke u Xinjiangu.

Regija, koja ima strategijsku važnost na granicama između centralne Azije, Indije i Pakistana, često je poprište etnički motiviranog nasilja.

U aprilu je 21 osoba ubijena u sukobima u blizini Kashgara, što je najkrvaviji obračun od jula 2009, kad je blizu 200 ljudi ubijeno u neredima u glavnom gradu Xinjianga Urumquiu.

(AJB)

Share This Article