SAD negira zakazane razgovore sa talibanima

sanel
By sanel

Sjedinjene Američke Države nisu zakazale razgovore sa talibanima, saopćeno je iz State Departmenta, nakon što su objavljeni izvještaji da bi pregovori sa afganistanskom grupom mogli početi ove sedmice u prijestolnici Katara, u Dohi.

“Izvještaji o zakazanom sastanku su netačni”, kazala je glasnogovornica Jen Psaki novinarima u srijedu, rekavši da Washington “nikad nije potvrdio” neki specifični sastanak.

“Trenutno se dogovaramo sa afganistanskim vodstvom i Visokim mirovnim vijećem o tome kako da nastavimo dalje.”

Psaki je potvrdila da specijalni izaslanik SAD-a James Dobbins nije u utorak napustio Washington da bi otišao na razgovore, kako je bilo planirano.

“Trenutno se ambasador Dobbins nalazi u Washingtonu. Nema zakazanih putovanja koje bih vam mogla najaviti”, dodala je ona.

Ova saopćenja su uslijedila dan nakon što su Sjedinjene Američke Države najavile da će započeti sa pregovorima sa talibanima, nakon što je političko krilo oružane grupe otvorilo ured u glavnom gradu Katara.

Nezadovoljstvo Afganistana

Prethodno je u srijedu Vlada Afganistana prekinula pregovore o bilateralnom sporazumu o sigurnosti s Washingtonom kako bi iskazala svoje nezadovoljstvo zbog najave izravnih pregovora između Amerikanaca i talibana, saopćio je glasnogovornik predsjednika Hamida Karzaija.

“Postoji kontradikcija između onoga što američka Vlada kaže i onoga što čini u vezi s mirovnim pregovorima”, izjavio je Aimal Faizi.

Predsjednik Karzai “prekinuo je u srijedu ujutro rasprave sa SAD-om o bilateralnom sporazumu o sigurnosti”, dodao je Faizi.

Odluka je posebno motivirana činjenicom što je “predsjednik nezadovoljan imenom” koje se koristi za afganistanski politički ured – “politički ured islamskog emirata Afganistana”, istaknuo je glasnogovornik.

“Protivimo se tom nazivu iz jednostavnog razloga što takav entitet ne postoji”, a “Amerikanci su bili savršeno upoznati sa stavom predsjednika” Karzaija, kazao je Aimal Faizi.

Afganistanski talibani otvorili su u utorak svoj politički ured u Dohi, te najavili da su spremni za nastavak mirovnih pregovora i postizanje političkog rješenja 12-godišnjeg sukoba u Afganistanu.

Otvaranje ureda talibana namijenjeno je uspostavi kontakata s ostatkom svijeta i ostalim afganistanskim skupinama u vezi s “mirovnim rješenjem” u Afganistanu, kazao je glasnogovornik ureda Mohamed Naim na svečanosti.

‘Iste taktike i ciljevi’

Prethodno je objavljeno da su Washingtonu američki zvaničnici kazali da će se sljedeće sedmice sastati u Dohi na mirovnim razgovorima s talibanima, ali su upozorili na to da bi mirovni proces mogao biti dugotrajan.

SAD će insistirati na prekidanju svih veza talibana i Al-Kaide, na zaustavljanju nasilja i poštivanju afganistanskog ustava, uključujući i zaštitu žena i manjina, rekli su zvaničnici.

Međutim, talibani su u srijedu ujutro preuzeli odgovornost za napad na zračnu bazu u Bagramu, u kojem su poginula četiri američka vojnika.

Zabihullah Mujahid, glasnogovornik talibana, rekao je za Al Jazeeru da oni neće promijeniti svoje taktike i ciljeve.

Reporterka Al Jazeere Jane Ferguson izvijestila je da se prijetnje talibana napadima nastavljaju.

“Zabihullah je kazao da su ti napadi upravo prisilili strane na terenu da sjednu za pregovarački sto. To pokazuje pravo samopouzdanje talibana“, kazala je.

„Oni smatraju da imaju vodeću ulogu u ovim mirovnim pregovorima“, dodala je.

(AJ Balkans)

Share This Article