Blair: Ističe vrijeme za bliskoistočni mir

sanel
By sanel

Vrijeme ističe za bliskoistočni mirovni proces, izjavio je u srijedu bivši britanski premijer Tony Blair.  

– Prozor prilike bit će otvoren samo kratak vremenski period – izjavio je on, govoreći u Jerusalemu na Predsjedničkoj konferenciji 2013, čiji je domaćin izraelski predsjednik Shimon Peres.

– Nadajmo se da će u narednim sedmicama  biti prezentiran plan  koji objedinjuje politički, ekonomski i sigurnosni aspekt. Uz nevjerovatnu energiju i obavezivanje američkog državnog sekretara Johna Kerryja, svi naporno radimo na ostvarenju toga – poručio je Blair delegatima.

Kerry je posjetio regiju četiri puta otkako je preuzeo dužnost u februaru, u nastojanju da privoli palestinske i izraelske čelnike da se vrate pregovorima, koji su prekinuti kratko nakon što su pokrenuti u septembru 2010.

– Mi bismo, međutim, trebli uvidjeti da će prozor prilike ostati otvoren samo kratak vremenski period. Moramo zajednički proći kroz to. Dok se prozor prilike ne zatvori ponovo i možda se zatvori zauvijek – upozorio je Blair.

– Vrijeme nam nije saveznik. Ovo je hitno. I ovo je vrijeme za državnike, ne za političare – kazao je.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton, koga je Peres pozdravio kao “svog najdržeg prijatelja”, također bi trebao održati govor na konferenciji.

(Fena)

Share This Article