Francuskinja izgubila bebu nakon napada zbog nikaba

sanel
By sanel

Trudna muslimanka u Francuskoj je izgubila bebu nakon što su je napali dva skinheadsa zbog toga što je nosila nikab. – Njen muž me zvao danas popodne. Ona je izgubila bebu – kazao je advokat Hosni Maati za France-Presse (AFP) u utorak, 18 juna.

21-godišnju ženu su dva skinheadsa napala prošle sedmice u predgrađu Pariza Argenteuil. Ona je policiji kazala da su joj dva muškarca pocijepala nikab i odjeću, a jedan ju je udario u stomak prije nego što je pobjegao, rekao je Yves Jannier, tužilac oblasti Pointoise.

Tri sedmice ranije u istom predgrađu napadnuta je još jedna muslimanka. Policija je također izazvala bijes muslimanske javnosti nakon pokušaja da uhapsi ženu u nikabu.

Francuska je zabranila prekrivanje lica velom ili nikab, na javnim mjestima u 2011. godini. Kazne su u visini 150 eura, a muževi koji prisile žene da nose veo na licu suočavaju se kaznama do godinu dana zatvora i novčanom kaznom od oko 50 000 eura.

“Talas napada i incidenata zahtijeva snažan i beskompromisan odgovor vlade, koja mora izraziti solidarnost sa svim žrtvama, a ne samo onima za koje se odluči ministar unutrašnjih poslova” navodi se u saopštenju Koalicije protiv rasizma i islamofobije.

Francuski muslimani (procjenjuje se oko šest miliona), već dugo se žale na diskriminaciju i porast neprijateljskih osjećanja u Francuskoj, kao i brojna ograničenja i prepreke za izgradnju džamija kako bi obavljali svoje molitve.

Amnesty International je također kritikovao Francusku i nekoliko evropskih zemalja kao Belgiju, Holandiju, Španiju i Švicarsku zbog diskriminacije muslimanskih manjina. Londonska grupa navodi diskriminatorne odluke nekoliko evropskih zemalja posljednjih godina, među kojima su zabrane velova na licu i drugih vjerskih simbola u školama.

(Vakat.ba)

Share This Article